Дяволче е в центъра на вдъхновяваща детска книжка

3361
Дяволче е в центъра на вдъхновяваща детска книжка
Снимка: Издателство "Персей"

„Дяволчето“ от Павел Чех е стопляща сърцето книга, която внушава, че у всеки, дори и у най-лошия, се крие поне зрънце добро.Преводът е на Деница Проданова, а изданието на „Персей“. Авторът - Павел Чех, поема предизвикателството да разкаже красива коледна история с герой дяволче, която внушава, че по Коледа наистина се случват чудеса, дори и най-неочаквани.

Павел Чех е обичан чешки писател и художник, спечелил най-големите награди за детска литература – „Магнезия литера“, „Златната панделка“, „Муриел“.Роден е на 5 ноември 1968 г. в Бърно. По професия е шлосер. Пет години поправя машини в Краловополския машиностроителен завод, петнайсет години работи като пожарникар. Докато колегите му тренират по време на почивките, той рисува – това е детската му любов. От 2004 г.започва да се издържа от илюстрации и писане на книги. Обича обрасли градини, звездното небе, хората с добро сърце, уханието на летните ябълки и на боровата гора, шляенето, олющените стени, ръждясалите ключове, старите кина, тайните. Опитва се да изобрази всичко това върху платното или да го опише и нарисува в книги. Такаоживяват детските му мечти в приключенски истории, криволичещи улици и обрасли градини. Вдъхновен от приключенските книги на Жул Верн, Карл Май и Ярослав Фоглар, той създава по-добри светове, където не само приключенията са важни, но и честта, и приятелството.

Откъс от "Голяма книга на духовете"

Непознат на вратата  Лисе беше сама вкъщи, когато се позвъни на вратата. Беше вечер. Баща ѝ трябваше да работи до късно, а майка ...

Неговият литературен дебют е през 2001 г. именно с „Дяволчето“, където любовта и милата дума променят дявола, дошъл на Земята, за да вреди на хората. Светът на книгата показва представата на Чех за родния му Бърно, с покривите от стария град и частично измислени улици.

В прекрасната си книжка Павел Чех разказва за дяволче, изпратено на земята, за да прави лошотии – да реже просторите с пране на хората, да запушва комините им… Но среща едно нямо момиче и… се променя. Как ще използва дяволското огледало, което носи със себе си от Пъкала и което може да сбъдне само едно-единствено негово желание?

Като се има предвид, че основната част от действието на книгата се развива по време на Бъдни вечер, историята за дяволче може да прозвучи смущаващо на този фон. Но това е книга тъкмо с коледен дух и вяра в доброто у всеки.

На български ще бъдат издадени и другите най-популярни книги на Павел Чех, спечелили любовта на чешките деца – „За градината“ и „Великите приключения на Пепик Стреха“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com