"Живот на ръба" или квантовото бъдеще на човечеството

4771
"Живот на ръба" или квантовото бъдеще на човечеството
Снимка: Изток-Запад

„Живот на ръба“(ИК „Изток-Запад“) е забележителна научна книга. Авторите Ал-Халили и Макфадън ни въвеждат в света на квантовата биология и доказват, че тя вече е част от всекидневието ни

Анализът на двамата учени доказва, че не само напредъкът в знанието ни се дължи най-вече на квантовата физика, но че и настъпването на квантово бъдеще вече чука на вратите ни. Защо ли? Защото квантовата революция набира скорост и няма кой да спре огромните промени, които ни предстоят.

Откъс от "Теория на безделната класа"

Макар вярата в късмета да е в основата на хазарта, това не е единственият му елемент. Правенето на залагания в състезание за сила или у...

Книгата е щастливо съчетание между научния опит на авторите и несравнимата им дарба на разказвачи. Те успяват на достъпен език да ни обяснят тази твърде непонятната научна област, наречена квантова биология, на основата на постиженията на квантовата физика. А тя е важна, тъй като е състояние да даде пълната картина на градивните елементи във Вселената и да обясни света на малките неща ‒ поведението на атомите и свойствата на още по-малките елементарни частици.

С какво е оригинална концепция на Ал-Халили и Макфадън? Най-вече с това, че изследванията им навлизат ново, непознато научно поле –полето на квантовата биология, от която човечеството трябва да очаква действителни революционни резултати. Ето защо авторите не само търсят, но и намират свой сериозен отговор на вечното питане „Какво представлява животът?“ Техните авангардни изводи успяват да докажат, че животът ни се намира на границата между квантовия и класическия свят, на квантовия ръб.

Който прочете разказа за този ръб, ще разбере какво значи квантовото биене, що е това квантови гени, каква е механиката на мисълта и къде е ситуиран човекът във видовете на бъдещата квантовата биология. Ал-Халили и Макфадън по научен път прогнозират появата на нов вид „жива технология“ чрез създаването на първичната квантова протоклетка. И двамата са достатъчно убедителни в твърдението им, че познатият ни живот просто ще престане да съществува, ако съзнателно не бъде свързан с квантовия свят.

Преводът от английски е дело на Елена Филипова, вече превела за ИК „Изток- Запад“ трудове на Джордж Стайнър, Стивън Пинкър и Рей Кърцуайл… Оформлението на корицата е на Румен Хараламбиев.

Защо е престижно да си безделник?

Известният американски социолог и икономист Торстайн Веблен разглежда в книгата си „Теория на безделната класа“ (ИК „...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com