X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Какво е качеството на демокрацията в България?

61979
Какво е качеството на демокрацията в България?
Снимка: Изток-Запад
Най-важното от случващото се в обществено-политически план в годините на прехода е задълбочено изследвано в колективната монографияКачество на демокрацията в България“ (ИК „Изток-Запад“). В изданието са представени основните характеристики на демокрацията и е проследено ефективно ли функционират те в българското общество. Изследването хвърля светлина върху ситуацията в страната и дава насоки за нейната промяна към реално управление в полза на гражданите.

Качество на демокрацията в България“ е цялостно и задълбочено изследване на демократичните промени у нас. То е направено през призмата на концепцията за качество на демокрацията. В книгата е дадено подробно обяснение на основните качества, чрез които един режим може да бъде характеризиран като демократичен. Наличието и функционирането им в обществото определя степента на демократичност в различните държави. Такова управление – смятат някои специалисти – трябва да бъде стабилно, легитимно, одобрявано и подкрепяно от гражданите. Демокрацията е разгледана като съвкупност от различни демократични практики, които в своята цялост са мерило за нейното качество. „Демократичната държава функционира по-добре в едно демократично общество, където демократичните практики са станали навик именно във всекидневното общуване и взаимодействие на индивидите“, обобщава известният политолог, един от съставителите и редактор на изданието – Антоний Тодоров.

Марина Цветаева и нейният "Живот в огъня"

Марина Цветаева (1892-1941) e една от най-големите поетеси на XX век. Красивите й, предизвикващи възхищение стихове са добре познати, к...

В изследването са разгледани също качествата и характеристиките на българската демокрация, като е обърнато внимание и на разочарованието от нейното функциониране в страната и натрупаното с години масово недоволство от икономическите, социалните и моралните резултати от прехода. Авторите разглеждат ключовите места, където българската демокрация показва дефекти и анализират причините за това, стигайки до извода, че демокрацията в България е трайно установена, но има значителни дефекти в сравнение с демокрациите в Европа и по света. Посочени са основните черти на демократичното управление и как те функционират на местна почва. Изборите са представени като рамка на демокрацията формирана от участието на гражданите в управлението. Книгата поставя акцент на политическите елити, тяхното формиране и функции, влиянието им върху демократичния процес. Засягайки друга съществена част от демокрацията в страната – правото, – авторите разглеждат въпроса за върховенството на закона и защитата на индивидуалните и колективните права на човека. Социалната  и културната среда – също важен фактор за качеството на демокрацията, провокират направеният в изследването анализ на социалните условия в съвременна България. Специално внимание е обърнато на политическата култура в българското общество, като е потърсен отговор на въпроса има ли доминиращи ценности  в обществото и подпомагат ли те демокрацията. Изданието набляга и на разпространението на интернет – проследено е влиянието на виртуалното пространство върху демократичния процес.

Качество на демокрацията в България“ е цялостно и обширно изследване на установените в България демократични порядки. Монографията е с ключово значение за разбирането на ситуацията  в страната и показва пътищата за нейната промяна в желаната посока на управление – в полза на гражданите и с тяхното участие.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално