Националната награда за поезия "Константин Павлов" ще бъде връчена на 2 април

1175
Националната награда за поезия "Константин Павлов" ще бъде връчена на 2 април
Снимка: БГНЕС

Националната награда за поезия на името на Константин Павлов ще бъде връчена на 2 април в Софийската градска художествена галерия, съобщават организаторите.

Наградата е учредена и финансирана от журналистката Румяна Таслакова, дългогодишен главен редактор на Българската секция на "Дойче веле". Призьорът получава малка пластика на Красимир Ангелов и 1500 евро. Определя се от жури в състав проф. Михаил Неделчев, председател, и членове Мирела Иванова и проф. Александър Шурбанов.

Организаторите отбелязват, че тържествената церемония е със специалното участие на актьора Ириней Константинов и Христо Овчаров – контрабас, а почетен домакин на събитието е художникът Греди Асса.

Още: "Крадец на обич" - изящна книга събира най-хубавите и последните стихове на Евтим Евтимов (СНИМКИ)

От екипа разказват, че наградата за поезия "Константин Павлов" през настоящата година ще бъде с фокус към новата, млада българска поезия. "Неслучайно – появиха се десетки книги на млади автори, които напомнят приливна вълна. Дебютанти и поети с втора книга, вече разпознаваеми с гласовете си, утвърждаващи различния поетичен почерк на съвремието, чувствителни към социалните напрежения и абсурди, вгледани едновременно и навътре, в психологическите турбуленции на личността, и навън - в целостта на минало, настояще и бъдеще. Журито прочете над петдесет новоизлезли поетични книги. Специално внимание заслужиха изданията на "Жанет 45", издателство за поезия "Да", издателства "Арс" и "Скрибенс", които поддържат с много професионализъм своя трайна програма за съвременна българска поезия и подкрепят дебютиращи млади поети. Като вълнуващ художествен факт се откроиха поетичните книги на Катя Димитрова, Иван С. Вълев, Виолета Кунева, Нинко Кирилов, Лора Динкова, Теодора Тотева, Мила Люцканова, Анна Лазарова", отбелязват те.

Константин Павлов, снимка: БГНЕС

"Днес вече мога да го кажа: за нас, литераторите, които съзрявахме в средата на 60-те години и бяхме настроени критично към режима, със своите "Стихове" Константин Павлов бе някак завършен, реализиран, но и едва ли не готов и окончателно казал думата си поет. "Стихове" бе една от нашите съкровени, най-важни книги, една от тези книги, които ни омагьосваха и убеждаваха, че професионалното занимание със съвременна българска литература има смисъл. "Стихове" като цялост ни бяха завинаги дадени, дарени от големия Константин Павлов. Този ефект на възприятието се усилваше и от дългогодишните запрети за публикуване – дори на отделни стихотворения и цикли, камо ли на стихотворни сбирки", казва проф. Михаил Неделчев, цитиран от БТА.

Още: Поетът Георги Борисов спечели националната награда "Никола Фурнаджиев"

Поетът Ани Илков отбелязва: "Бих определил Константин Павлов като последния просветител - скептичен просветител; човек, чийто опит стига обертоновете на мистическото, без да води до суеверие, и човек, който подлага настоящето на радикална критика, без да напуска териториите на духа. Няма друг, който да е стоял с такава житейска и творческа твърдост в защита на свободната мисъл, творческото въображение и автономията на изкуството в България от 60-те години и насетне. Той е творецът, в чиито дела се прекъсва стагниралата традиция на "поетическо" писане чрез безконтролни лиризации на "душата", тоест той бе поетът, който не пееше, усъмнен в "красивото безкористие" на тогавашните "славеи". Той взриви самото сърце на тогава пишещия се отново комунистически романс, като го атакува отчасти със собствените му идеали. Но от ден на ден става все по-трудно да си даваме сметка, че Константин Павлов започва своята работа и живее в едно кризисно и посредствено време."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com