Незабравими изживявания предлага шестият Софийски международен литературен фестивал

1328
Незабравими изживявания предлага шестият Софийски международен литературен фестивал
Снимка: literaryfest.org

Атракции и незабравими изживявания предлага започващото утре шестото издание на Софийския международен литературен фестивал, който ще продължи до 16 декември в мраморното фоайе на втория етаж на НДК. Посетителите ще могат да влезнат в произведението на Франц Кафка „Метаморфозата“ и да се превъплътят в огромно насекомо. „Метаморфозата“ ще присъства на фестивала във виртуална реалност. Посетителите ще получат техническо оборудване и ще могат чрез новите технологии непосредствено да преживеят метаморфозата на Кафка – със звуците, с докосването, което е голямо предизвикателство за сетивата и въображението.

Тази година гости ще бъдат писатели от Германия, Австрия, Швейцария, Лихтенщайн и българските посетители. Ще бъдат представени едни от най-важните имена в съвременната немскоезична литература, разбира се и българската литература и българските писатели с част от най-новите книги.

Програмата е разделена в различни панели и този път ще има нови формати. Традиционното събитие за поезия и музика тази година ще бъде превърнато в Тайно поетическо четене, което до последния момент няма да е известно къде ще се случи и кои ще са участниците. Единствената предварителна информация засега е, че наши поети и музиканти ще направят своя интерпретация на темата „Тайна“, ще представят нещо от немскоезичен автор, който им е повлиял и ще прочетат свои стихотворения, разказа в аванс програмният директор на фестивала Теодора Радева.

Другият нов формат са Бързите литературни срещи, в който организаторите на фестивала ще дадат възможност на посетителите за 5 минути личен разговор с писател. Първите участници ще бъдат Алек Попов, Елена Алексиева, Виргиния Захариева, Иван Ланджев и Соня Тодорова. 50 записали се посетители ще имат възможност за 5-минутен разговор по зададена от писателите тема.

Ще бъде въведен и трети нов формат: „Софийският международен литературен фестивал представя“, чрез който ще бъдат представени други литературни събития в страната, спечелили своето място в културния живот. Така ще бъдат представени Международния литературен фестивал в Русе, Прозрачният преводач на Къщата за литература и превод и други инициативи, събрали популярност в последните години.

Основната програма ще бъде в панелите Срещи с писатели, Дискусии и Детска програма. „Немскоезичната литература се свързва с тази възможност да се прави диалог, да се поставят проблеми от миналото, от настоящето и хората да се слушат", коментира програмният директор на фестивала Теодора Радева. Тя разкри още, че сред темите на такива диалози с немскоезични автори са историческото наследство - за носенето на чужда вина и за това какво става с товарите от миналото, които носим; Европа като сюжет – за размисъл каква книга е Европа дали трагичен роман или със сатирични елементи; Днешните неврози – разговор за съвремието ни и всички теми, свързани с правото на избор, с чувството на вина.

Ще бъдат разисквани и Границите между прозата и поезията също Какво е добра поезия, специално място в програмата заемат и детските писатели и илюстратори.

Стартират "Панаирът на книгата" и "Софийският международен литературен фестивал"

На 12 декември се откриват две от най-значителните и мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България &...

Много важен акцент ще бъде разговор за социокултурна роля на издателя и тенденциите в немското книгоиздаване.

Друг елемент от програмата е дискусия за това как се отваря архив на Държавна сигурност – ще се дискутира различният начин, по който става в различните държави и навлизането на темата в литературата.

Фестивалът е съпътстван и от изложби

BUCHSCHMUCK, например включва селекция от визуални интерпретации на произведения на немскоезични автори като Франц Кафка, Патрик Зюскинд, Гьоте, Херман Хесе и Е.Т.А. Хофман.

Пълната програма на фестивала включва над 80 участници и 40 събития.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com