Ново издание на "Кланица 5"

44080
Ново издание на "Кланица 5"
Снимка: Колибри

„Кланица 5“ (1969) със своя главен герой Били Пилгрим претендира да е достоверно описание на всичко онова, през войната. Но още в началото на романа става ясно, че премеждията на Били включват и факта, че той е експонат от зоологическата градина на планетата Тралфамадор, като другата половина на експоната е екзотична танцьорка на име Монтана Уайлдхак, изчезнала от Земята преди години. Вонегът ни представя и своето белетристично алтер его – измисления писател Килгор Траут, който се появява и в по-нататъшните му книги. „Кланица 5“ оказва мощно въздействие върху цяло едно поколение и претърпява многобройни преиздания, въпреки че в някои училища и библиотеки я забраняват заради сексуалното съдържание и сцените на насилие.

След излизането на романа Вонегът изпада в дълбока депресия и се заклева да не напише нито една книга повече. Връща се все пак към писането няколко години по-късно. Впоследствие пише и пиеси, рисува и илюстрира собствените си книги.

Нощ в райската градина

Историите, които Кирога разказва, са особено самобитни и най-често почерпани от самия живот. В тях хора, животни и природа съжителства...

През 1984 г. прави опит за самоубийство, за щастие неуспешен. Последната му книга излиза през 2005 г.

Кърт Вонегът (1922-2007) е американски писател, романист и сатирик, който се изявява и в сферата на изобразителното изкуство. Роден е в Индианаполис. Студент е в Корнелския университет в Итака, щата Ню Йорк в периода 1941 – 1943 година, където списва редовна колонка в студентския вестник. Занимава се с журналистика, преди да влезе в редиците на американската армия, взела участие във Втората световна война. Писателят е жив свидетел на бомбардировката над немския град Дрезден през 1945 (взела над 60 000 човешки жертви), където е военопленник. Това става повод и за написването на един от неговите бестселъри „Кланица 5“.

Кърт Вонегът е прочут с оригиналния си творчески стил и чести нецензурни заигравания с думи, контекст, та дори и с рисунки в книгите си (например в „Закуска за шампиони“). Езикът му е на достъпно за всички социални класи ниво, като същевременно е невероятно увлекателен и неклиширан, спечелвайки си определението „вонегътизъм“. В произведенията си Вонегът интегрира научнофантастични елементи като пътуване във времето, а много от героите му се появяват епизодично или трайно в различни негови творби.

 

Където никой няма да те намери

Барселона, септември 1956 г.   Карлос Инфанте със задоволство забеляза, че тази сутрин небето беше ясно и грееше слънце. Всеки д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com