Отиде си издателката и преводач Надя Фурнаджиева

12184
Отиде си издателката и преводач Надя Фурнаджиева
Снимка: Надя Фурнаджиева

На 10 октомври т.г. в Пловдив почина Надя Фурнаджиева - германист, издател, създател и собственик на издателство "Летера". За съжаление името, което остава на стотици книги, стана и поредна статистика в черната летопис на Ковид.

Професионалният път на Надя Фурнаджиева, след образованието й в Немската гимназия в Бургас и в Софийски университет - немска филология, започва в издателство " Христо Г. Данов" в Пловдив в най-силните му години. Там тя превежда една от най-забележителните немски книги през 50-те - "Тенекиеният барабан" на Гюнтер Грас.

Ето как описва преживяванията си, свързани с този превод самата Надя Фурнаджиева през 1990 г.: " Да ви призная: и до днес се, чудя какво ме подмами да посегна към най-грасовското от всички Грасови книготворения — „Тенекиеният барабан“. За да се гмурна в подмолите на мисловната му стихия, да заплющят върху мен барабанни и словесни каскади, да се впусна в грасотворство или може би грасоломство, да се прекланям пред силата на творческия гений и още толкова пъти да се опиянявам от неподражаемите грасовизми."...По-късно с превода на Надя Фурнаджиева излизат още " Лутанията на възпитаника Тьорлес" от Роберт Музил, "Камериерката" от Маркус Ортс и др.

Още през 1991 година Надя Фурнаджиева създава издателство "Летера" и заедно с "Жанет 45" на Божана Апостолова и "Хермес" на Стойо Вартоломеев става част от тази толкова силна издателска троица на Пловдив, защитила достойно името му на град, в който се е зародило българското книгоиздаване. През годините трите издателства успешно се конкурираха на читателския пазар, но се и допълваха, когато правеха нещо заедно в името на Читателя и на града. Така се роди фестивалът "Пловдив чете", който се превърна в традиция всяка година.

Учебниците и помагалата по чужди езици с марката "Летера" години наред бяха предпочитани в езиковите училища и курсове, наред с тях излизаше художествена литература, документалистика, луксозни албуми. Принос на Надя Фурнаджиева и "Летера" е преиздаването и връщането към нов живот на забележителни книги за Пловдив като "трите книги на Никола Алваджиев - "Пловдивска хроника", "Старинните черкви на Пловдив" и "В сенките на древния Пловдив". Надя Фурнаджиева носеше в себе си огромна енергия и много точен рефлекс за нови идеи и за тяхното развитие. Едно от последните неща, които успя да направи, е духовният тур в Пловдив, отвеждащ любознателни по литературни, архитектурни, художествени, музикални маршрути.

Надя Фурнаджиева внезапно си отиде само десетина дни след рождения си ден на 29 септември, току що навършила 67 години. Тя ще бъде изпратена на 13.10. т.г. от 11 часа в Гробищен парк Рогошко шосе в Пловдив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Балада за самозвания рицар Желязко и огнедишащия дракон Димчо

"Камий, моето вдъхновение" - разказ за съпротивата пред непоносимото

"Диви цветя" - смешен до сълзи, но и нагарчащ роман (СНИМКИ)

"Басейнът, както и други разкази за любовта" - нова книга на Ангел Г. Ангелов

"Семейни жени" - откровен роман за брака, приятелството, любовта и желанието

"Градът на Божията мъдрост" – изповедта на един писател за невъзможните мечти

Актьорът Жан Рено издава първия си шпионски роман

"Всичко винаги е съвършено!" – изкуството да приемаш нещата такива, каквито са

Възможно ли е черновата на един роман да се окаже признание за перфектното убийство?

Отиде си писателят Пол Остър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги