Почетният професор от Ориндж Каунти – Атанас Раденски, представи роман в София

2258
Почетният професор от Ориндж Каунти – Атанас Раденски, представи роман в София
Снимка: Издателство Изида

От Калифорния в София пристигна почетният професор от университета в Ориндж Каунти Атанас Раденски. Той представи второто, обновено издание на романа си „На парти при президента“ (изд. „Изида“). Романът разказва за мъж на средна възраст, който в един бързо променящ се свят на противоречия и несправедливости решава да гледа на всичко с усмивка - и да бъде щастлив, независимо от обстоятелствата.

Атанас Раденски е автор и на реалистичния роман „Спасителката“ („Изида“, 2019), в който млада жена рискува живота си, спасявайки непознати в планините – и открива, че обичта е най-големият риск от всички.

Разказаното в „Спасителката“ се основава на реални хора и случки. По-малката дъщеря на автора, Яна, е частичен прототип на главната героиня и консултант в главите за планинско търсене и спасяване. Впрочем, на 2 септември 2021, Яна спасява парашутист (BASE jumper), който се е озовал - след несполучлив опасен скок предишния ден - високо в стената на Маунт Беъринг във Вашингтон, ненаранен, но безпомощен. Видео, което Яна снима с камера на каската,докато се спуска с въже от хеликоптера, е публикувано на YouTube от Дирекцията на шерифа в Снохомиш Каунти, Вашингтон (https://www.youtube.com/watch?v=U24a900hUVw). Там Яна е доброволна, т.е. неплатена спасителка, като работи постоянно като софтуерен инженер за компания в Сиатъл.

"Ах, тези родители!" – възкликва най-четеният съвременен гръцки писател Макис Цитас

Тази остроумна книга бе номинирана за Националната награда за детска литература на Гърция Какъв би бил животът ти, ако родителите ти в...

Майката на Атанас, Бояна Раденска, вече в деветдесет и деветата година от живота си, е вероятно най-възрастната българска емигрантка в САЩ, а може би и по света. Преди повече от две десетилетия баба Бояна пристига в САЩ, за да помогне при отглеждането на първия си правнук Алекс. После се ражда Ана, а след нея и Антъни, и така баба Бояна остава в Щатите. За нея и до днес се грижи семейството на внучката ѝ Бояна, по-голямата дъщеря на Атанас. Тя също е планинска спасителка, но в Орегон, където е и професор по компютърни науки в Орегонския университет.

Далече от родината и отдавна преминала 90-годишния си юбилей, Баба Бояна се научава да чете електронни книги на български език. В изолацията, наложена от Ковид, тя започва да ползва и Месинджър, за да разговаря с близки и приятели. Има и профил на Фейсбук, където тя внимателно следи за новини, обаче без да поства - не защото не иска, а защото засега не може да се справи с интерфейса на социалната мрежа. За сметка на това тя си води дневник на хартия, в който описва всеки ден. Макар и прикована в инвалидна количка, животът ѝ е изпълнен с обич и оптимизъм, източниците на които намира в ежедневието си.

Професорът, Атанас Раденски – син, носи името на баща си, който е лесовъд и автор. След смъртта на Атанас Раденски – баща, синът публикува трите му печатни книги в електронен вид на интернет. Тези книги и особено биографичната „От Павелско до Америка“ и днес намират своите многобройни читатели и почитатели.

Романът „На парти при президента“ на Атанас Раденски - син, чието обновено издание се появява на тазгодишната Софийска алея на книгата, също носи автобиографични елементи.

Иван Андрусяк, авторът на украинския "Дръндьо", пристига в България

„28 дни от живота на Катерицата“ е забавно-смешната история на един тийнейджър Иван Андрусяк, един от най-популярните укра...

„Дали тази книга е невероятно смешна или горчива за преглъщане е въпрос на избор на читателя,“ пише в предисловие към книгата Веселина Седларска. „За мен тя успява да е двете неща едновременно, което познавачите на книжни сюжети и стилове особено ценят. Запознайте се с Иван Иванов, той е толкова емблематичен българин, колкото и името му. Знае много за историята, включително и за историята на секса по всички земи и всички времена, но най-добре владее изкуството на българина да оцелява при родни и международни условия.“

„Иван Иванов е преподавател в Софийския университет и разпределя времето и компетентността си между аудиторията и ресторант ‚Дълбок зимник‘. Малко след като България изпя ‚Времето е наше‘, Иван Иванов заминава като гост-лектор в американски университет. Не очаквайте героят да се прехласва по битовите разлики, или авторът да размахва пръст, с който да сочи манталитетните различия. Всичко това е оставено на читателя – да го забележи, да го разбере, да се попита променили ли сме се за последните трийсет години. Доц. Иван Иванов, иначе известен като Иван Иванич, ви кани на презокеанско пътешествие, в което различията между хората са по-обширни и по-дълбоки от океан.“

„Истината е, че не бях срещала скоро литературен герой, който да ме спечели така, както го направи простодушният, на пръв поглед, Иван Иванич,“ споделя Цветанка Севдина в групата ‚Какво четеш‘ на Фейсбук. „Позитивен, но не в онзи лустросан и американизиран смисъл на думата, героят от романа на Раденски ни връща към онези времена, когато бяхме в еднаква степен объркани и опиянени от надежда за бъдещето. Реалистично и без нотки на истерия, делнично и в същото време забавно, виждаме Новия свят, изтъкан от абсурди, лишен от ореола на откривателството и големите възможности.“

Обновеното издание на романа „На парти при президента“ вече не изисква познаване на някои събития от миналото и така става достъпно и за по-млади читатели. Разказът е разделен на голям брой по-къси глави, в които някои второстепенни елементи са съкратени или заменени. Целта на промените е този роман, в който главният герой е по-важен от сюжета, да стане още по-четивен и увлекателен – за да може читателят да преоткрие заедно с героя, че раят не е място, а отношение на сърцето към света и живота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com