Почина световноизвестният еврейски писател и нобелист Ели Визел

2137
Почина световноизвестният еврейски писател и нобелист Ели Визел
Снимка: Getty Images/Guliver

Световноизвестният еврейски писател и носител на Нобелова награда Ели Визел почина на 87-годишна възраст. Това съобщи Мемориалният комплекс за историята на Холокоста "Яд Вашем", цитиран от РИА "Новости".

Визел е бивш концлагерист от „Освиенцим“ и "Бухенвалд". Той стана разобличител на Холокоста и получи широка известност с романа си „Нощ“ за масовото изтребване на евреите през Втората световна война.

Писателят бе удостоен с множество награди, включително Нобеловата награда за мир през 1986 година.

Ели Визел беше "един от великите нравствени гласове на нашето време и в много отношения, съвестта на света", заяви президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от AP.

Почина актьорът Антон Йелчин

Холивудският актьор Антон Йелчин загина нелепо в дома си. 27-годишната звезда, известна с ролята си в новите филми от поредицата &bdquo...

"Ели беше не само най-известният оцелял от Холокоста, той беше жив паметник. След като се разходихме заедно покрай бодливата тел и охранителните кули на Бухенвалд, където той е бил задържан като тийнейджър и където е загинал баща му, Ели каза думи, които никога няма да забравя - "Паметта стана свещен дълг на всички добронамерени хора", казва президентът на САЩ.

"Изпълнението на този свещен дълг беше целта на живота на Ели. Заедно с обичаната си съпруга и фондацията, която носи неговото име, той надигна гласа си не само срещу антисемитизма, а срещу омразата, предразсъдъците и насилието във всичките им форми. Той призоваваше всички нас, като нации и като хора, да направим същото, да виждаме себе си във всеки друг и да изпълним това обещание - "никога повече", добавя Обама.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази скръбта на Израел и еврейския народ за смъртта на Визел. Той напомни, че "Ерусалим, вечната столица на Израел, представляваше за него нашата способност да се издигаме от дъното и да достигаме нови висоти".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги