Роман за Полански – историята на един необикновен живот

1181
Роман за Полански – историята на един необикновен живот
Снимка: издтелство Колибри

Роман Полански – всепризнат гений и/или преследван от закона за изнасилване на непълнолетна? Трудно е да се прецени кой от двата образа надделява в името му, особено през последните седмици, когато светът е разтърсен от секс скандалите в Холивуд и акцията #metoo.

"...Не бях лесен партньор. Бях класическият полски мъжкар – егоистичен и тираничен....", признава самият той и повдига завесата на всички връзки в живота си. 

Как да разпознаем манипулатора

Откъс от книгата на Изабел Назар-Ага - „Манипулаторите са сред нас” МАСКИТЕ НА РЕЛАЦИОННИЯ МАНИПУЛАТОР Манипулаторите че...

Знае, обаче, каква е мисията в живота му:

"Изпитвах нещо, което се усеща един път в живота: откриването на естествения ти талант да доставяш удоволствие на другите."

Всъщност животът на Роман Полански е потресаващ. Едва ли когато човек вземе в ръце книгата с биографията му може да си представи, че ще премине през подобни преживявания, за които Полански има своите спомени още от най-ранна детска възраст.

Може да се каже, че именно ужасът на войната го тласка към търсенето на създаването на "паралелна реалност", където да се скрие в своя свят, защото не е ли по-добре да живеем със собствените си демони...

Книгата има и своята историческа стойност заради автентичните описания на времето на Втората световна война. Изумително е колко много неща от детството си спомня режисьорът и сред тях проблясва пътят му към бъдещата му професия. С идването на комунизма в Полша, описаното от Полански болезнено припомня и не толкова далечното минало у нас.

"Бебе Made in France" предизвика фурор в САЩ

Какво правят французите, та бебетата им да спят непробудно по цяла нощ още от третия месец, да се хранят, без да капризничат, да бъдат ...

"Всички филми бяха снимани с одобрението на партията и финансирани от отдел на Министерството на културата. Правителството и партията решаваха как да се разпределят парите. Успехът на даден филм не се оценяваше по приходите и броя на посещенията, значение имаше само идеологическото съдържание и политическото послание."

"Изкуството и поезията, фантазията и измислицата винаги са ми изглеждали по-реални от ограничения свят на комунистическа Полша, където израснах.... живеех в друг свят, който беше само мой, защото беше плод на въображението ми."

В последната част Роман Полански ни разкрива какво се случва зад кулисите в Холивуд, „среща“ ни с незабравимите звезди и имена, останали в историята на киното.

Режисьорът засяга и темата за обвиненията към него в изнасилване.

В тази книга - описанието на един живот на реален човек има толкова много преживявания, събития, драми, напрежение, успехи..., че изглежда невероятно всичко това да се случи на един-единствен човек. Но се е случило.

Откъс от "Лондонски поля", Мартин Еймис

Това е истинска история, но не е за вярване, че се случва в действителност. Също така е история за убийство. Не мога да се нарадвам на ...

Едно е сигурно Полански има много лица. Детето Полански, младият мъж Полански, прохождащият режисьор Полански, травмираният след ужаса на войната Полански, съпругът Полански, човекът Полански, обвиненият в изнасилване Полански.... Кой от тези образи е повече, вероятно самият той не може да определи, но ни запознава с всички от тях в своя Роман.

"Колкото и далеч да се връщам в спомените си, границата между действителност и фантазия е отчайващо неясна. Беше ми нужен почти цял живот, за да разбера, че точно в това е ключът към съществуването ми. Стигнах до тази истина след много скърби, сблъсъци, катастрофи и разочарования. Но пък видях как се разтварят пред мен врати, които в противен случай биха останали затворени завинаги."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Отиде си писателят Пол Остър

"На половината път до теб" - вълнуващ роман за една необикновена любов

Брайън Трейси разкрива как да работим по-умно и да печелим повече в "Печели колкото наистина заслужаваш"

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги