Романът "Истинско събитие" на Емил Хакъл показва липсващата комуникация помежду ни

7169
Романът "Истинско събитие" на Емил Хакъл показва липсващата комуникация помежду ни
Снимка: Персей

Нашата действителност е обагрена от събития, свързани с тероризъм и насилие. Затова е просто откритие романът на Емил Хакъл „Истинско събитие” – в него чешкият автор разкрива така да се каже родословното дърво на това уродливо явление върху европейския континент.

Действието в „Истинско събитие” се развива в няколко линии – една от тях разкрива подробности за терористичната организация RAF. Друга е посветена на интимните отношения между мъж и жена; трета – на трима приятели, които имат своите проблеми.

"Мелницата" - роман за страст и престъпление от нобеловия лауреат Карл Гелеруп

Нобелова награда за литература. За пръв път в превод на български. В дома на мелничаря Якоб Клаусен привлекателната слугиня Лисе се г...

Хакъл смесва реалност и фикция, къса очертанията между публичността и интимното пространство, премахва дори времевите рамки. Всичко това помага на читателя да осъзнае непредвидимостта на събитията, когато говорим за постигане на цели чрез насилие, както и за начина, по който дигиталните технологии управляват живота ни.

Изключително добре приета от критиката, това е книга за липсващата комуникация помежду ни. „Истинско събитие” печели престижната чешка награда „Магнезия Литера“ през 2014 г. – в категорията за най-добра чешка проза. Романът съдържа в себе си отговори, които са от значение днес, а утре - по всяка вероятност жизненоважни.

Романът (в превод на Васил Самоковлиев) излиза в поредицата на ИК „Персей“ „10 книги в контекста на европейския културен диалог“, получила подкрепата на програма „Творческа Европа“.

Емил Хакъл (р. 1958) е безусловно признат за един от най-забележителните писатели в съвременна чешка литература и често е сравняван с класика Бохумил Храбал, макар самият Хакъл да оспорва това сравнение. Започна да публикува в края на осемдесетте години в няколко литературни списания. През 1991 г. прави своя дебют със стихосбирката Rozpojená slova. Десет години по-късно той се насочва към прозата, като през 2001 г. издава сборника с кратки разкази Konec sveta.

Международният бестселър № 1 "Където злото властва" излиза на български

След като оглави класациите за най-продавани книги в скандинавските страни, уникалният роман на норвежеца Йорген Бреке „Където зл...

През 2002 г. романът му „За родителите и децата“ е удостоен с авторитетната награда Магнезия Литера. Романът е издаден в много страни по света, като Полша, Холандия, САЩ, Германия, Италия, Швеция, Норвегия, Испания и Египет, а скоро и в България. Международната преса го оценява много положително, а например главният литературният критик на водещия белгийския ежедневник De Standaard го провъзгласява за книга на годината за 2009 г. в Белгия.

През 2008 г. Хакъл публикува обемния си роман Let čarodějnice („Полетът на вещицата“), който е оценен като една от най-сензационните книги на 2008 г. и е издаден в Съединените щати. Романът му Pravidla směšného chování от 2010 г., който може да се разглежда като продължение на романа „За родителите и децата“, се приема много добре от чешките медии и е отличен с наградата на „Йожеф Шкворецки“. Издадена е в Австрия, Холандия, Полша и Англия.

С най-новия си роман „Истинско събитие” (Skutečná událost) Хакъл си утвърждава името на водещ чешки автор, защото за втори път получава голямата литературна награда Магнезия Литера - за най-добра чешка книга на годината (2014).

 

"Персей" издаде модерна градска история за жени, пари и кариера

„Доня Алба“, роман в традицията на „Бел ами“, вече има първия си превод на български – в поредицата &bdqu...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги