"Royalteen: Наследникът" - романът, вдъхновил филма, печели младите хора за четенето

6455
"Royalteen: Наследникът" - романът, вдъхновил филма, печели младите хора за четенето
Снимка: изд. Персей

Седмица след световната си премиера продукцията на Netflix „Royalteen: Наследникът“ е на четвърто място сред най-гледаните филми на Netflix в световен мащаб. Филмът е № 1 в Норвегия и това не е случайно, защото е създаден по роман на две норвежки писателки. Вдъхновени от реални съвременни кралски семейства писателките Анне Гюн Халворшен и Ранди Фюлехауг създадоха напълно ново кралско семейство. Романът излезе на български преди броени дни в издание на „Книги за всички/ Персей“ (превод на Владимира Старирадева). Това е и един от очакваните хитове на предстоящата следваща седмица Алея на книгата в София.

Филмът е № 3 в Чили, Парагвай, Уругвай и Венецуела. № 4 е в Германия, Франция, Италия, Бразилия, Полша, Португалия, Израел и др. Успехът му се дължи на това, че не е елементарна холивудска любовна история, а поставя и наболели проблеми за днешните млади хора, за които често не се говори. Аудиторията на филма и книгата е и възрастната публика.

"Дронът" – романът, който промени представите за трилъра

Романът „Дронът“ (изд. „Книги за всички“, превод Евгения Кръстева) притежава всички онези качества, което са пр...

И все пак романът „Royalteen: Наследникът“ въплъщава мократа мечта на милиони млади хора днес. Напълно разбираемо е защо тази книга предизвика издателски войни за купуване на правата за страни като Дания, Германия, Норвегия, Италия и Испания. Двете норвежки писателки са написали роман с тийнейджърски уклон, но същевременно успешен и сред всички възрастови групи.

През последните години изследванията на нагласите на читателската аудитория показаха значително намаляване на четенето във възрастовата група 15-25 години. Младите читатели заявяват, че виждат предимствата на четенето, но в същото време литературата не е достатъчно привлекателна, за да си направят труда да започнат.

Разбира се, няма нищо лошо в тези признания. Интернет епохата със сигурност не е създала идеалната основа за насърчаване на задълбочено четене. Струва си обаче да се запитаме до каква степен литературата някога е била в унисон с младите хора. Но точно това е задачата, която си поставят с тази книга писателките Анне Гюн Халворшен и Ранди Фюлехауг, и двете с опит в популярно списание, както и в литературата.

„Royalteen: Наследникът“ разказва историята на 16-годишната Лена и нейната връзка с принца престолонаследник Кале (съкратено от Карл Юхан). Лена се е преместила от Хортен в столицата Осло по причини, които се разкриват постепенно в хода на историята.

В новото си училище, разположено в най-хубавата част на града, тя се озовава до принца, а след това следват драма, емоции, лъжи и предателство. Това е „GossipGirl“ среща „Пепеляшка“ и реалната история на днешни престолонаследници.

Представяне на романа „Емоционален манипулатор“ от Ксения Николова в КИЦ на РСМ в София

На 30 юни, с начало от 18:30 часа, в КИЦ на РСМ в София ще се състои представянето на романа „Емоционален манипулатор“ от м...

Книгата е написана в наистина увлекателен стил и освен ако не си ледено студен циник, е невъзможно да не се оставиш да бъдеш запленен от сюжета, за което трябва да бъдат поздравени всички замесени.

„Royalteen: Наследникът“ върши чудеса за насърчаването на любовта към четенето сред младите хора, защото се отнася сериозно към интересите на тийнейджърите и не осъжда прилива на екстравагантни емоции, които са неразделна част от пубертета. Освен това не отхвърля терзанията на тийнейджърите като тривиални и неудобни.

„Royalteen: Наследникът“ е точно този вид печеливш разказ – пълен с препратки към популярната култура и анекдоти, които могат или не могат да се коренят в реалността. И такъв разказ, който отказва да издаде морална присъда над развлекателния елемент в клюките, блясъка и хайлайфа. А книгата е много по-яка от всичко онова, което са прочели днешните млади хора.

Освен това сред всички забавления е скрито ясното послание, че животът никога не е съсипан, дори ако изпаднеш в тъпа ситуация. И че е важно да бъдеш себе си, да държиш на себе си според собствените си разбирания, а не на тези около теб.

В рамките на своя жанр „Royalteen: Наследникът“ е наистина добра книга. Защото младите хора невинаги се нуждаят от сериозна литература (каквото и да означава това), а от разказване на истории, които са вълнуващи и забавни. И точно това е, което двете авторки им дават с този роман, превърнал се в хит

Романът феномен „Терапевтът“ – един от най-забележителните литературни дебюти, преведен на 28 езика

Какво се случва, когато терапевт започне да се съмнява в собствения си здрав разум? Когато осъзнаваш, че най-близките ти хора пазят най...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com