Щуро извънземно пътешествие с "НЛО дневници" на Мартин Плауман

1556
Щуро извънземно пътешествие с "НЛО дневници" на Мартин Плауман
Снимка: Вакон

В чилийското градче Кочигуас наблюдават НЛО всеки ден, боливийски храм на инките е бил площадка за кацане на древни астронавти, а Калифорния е щатът с най-много контактьори с извънземни.

Докато се възстановява след отворена сърдечна операция, четиригодишният Мартин Плауман също се сблъсква с неидентифициран летящ обект. Малчуганът лежи в болничното си легло в Мелбърн и съзерцава великолепието на три пулсиращи металически чинии, които прелитат над Земята.

"НЛО дневници" Мартин Плауман поема по неведомите пътища на уфологията

Идеята за извънземна намеса на Земята открай време вълнува човечеството, но този път обект на проучването не са космическите посетители...

Той все още притежава книгата – да, това е било просто една детска книжка – със сигнално червени букви, крещящи „НЛО“. Корицата включва чертеж на интергалактическо превозно средство и илюстрация на извънземно с очи на насекомо, напомнящо на експеримент по кръстосването на кенгуру с Йода.

Сега порасналият Мартин, чиято докторска дисертация по културология е посветена на уфологията – системата от вярвания за НЛО – дава своя собствен принос към литературата, проблематизираща съществуването на извънземни посетители. Книгата му „НЛО дневници“ (издателство „Вакон“) е категоризирана като мемоар, въпреки че със същия успех би могла да се озове на рафтовете с пътеписи или ню-ейдж заглавия. Тя е плод на седемгодишно проучване, в рамките на което Мартин разследва преживяванията на хора, вярващи, че истината е някъде там, отвъд нашите разбирания.

Дисертацията му представлява монументален труд, който изучава феномена НЛО, прилагайки теориите на авторитетния френски психоаналитик Жак Лакан. Според Лакан ние разбираме света посредством символи; думите са символи, които използваме, за да опишем това, което възприемаме. „Реалното“ от своя страна се състои от нещата отвъд езика и следователно отвъд пределите на разбиранията ни – където се намира и НЛО.

Мартин цели да разбере защо вярващите в НЛО се опитват да обяснят необяснимото. Тезата му е научна, но мемоарът е повече от щура одисея в „света на висшата странност“, както самият той го нарича. Авторът се възхищава на готовността на уфолозите да опознаят това, което Лакан счита за непознаваемо, и написва необичайния си дневник, за да покаже, че дори когато нещо не съществува, то може да промени светогледа ни.

"Йерусалим" - Преминете зад стените на един загадъчен град между небето и земята

В началото на Страстната седмица издателство „Вакон“ кани българския читател на незабравимо духовно и сетивно приключение с...

Книгата изследва многообразието от теории за НЛО – от извънземните, предаващи знания на първобитните хора, през обезкървяването (мистериозното източване на кръв от животни) и историите за извънземни, живеещи в кухата Земя, до конспиративни теории, според които САЩ се превръща в доминираща световна сила чрез обратно инженерство на извънземни технологии.

В Мелбърн Мартин посещава сбирка на Дружеството за изследване на НЛО на щата Виктория, което твърдо държи на авторитета си и с научна прецизност събира доказателствата за извънземни посещения. В САЩ той разучава легендарното градче Розуел в щата Ню Мексико, мястото на предполагаемата НЛО катастрофа през 1947 г., която до ден-днешен захранва въображението на конспираторите. В Южна Америка пък пътешественикът се среща с безброй очевидци на НЛО, за които паранормалните явления са се превърнали в нормално ежедневие.

През седемте години, прекарани в търсене на очевидците, Мартин не успява да зърне дори едно НЛО, но с възторг споделя, че светът никога не му се е струвал по-голям и по-интересен.

Специално за вас, читателите на Actualno.com, издателство "Вакон" предлага това извънземно забавно четиво с -10% отстъпка и безплатна доставка до цялата страна: само кликнете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com