Удивителната история на хималайските шерпи в най-страшния ден от изкачването на К2

49587
Удивителната история на хималайските шерпи в най-страшния ден от изкачването на К2
Снимка: Вакон

„Погребани в небесата: Удивителната история на хималайските шерпи в най-страшния ден от изкачването на К2” е истинска история и вълнуващ разказ за мъжете, които буквално пренасят на плещите си алпинистите на света до К2.

1 август 2008 г. е може би най-трагичната дата в историята на алпинизма. Четиридесет тренирани катерачи се отправят към К2 с намерението да покорят върха, след като седмици наред са очаквали подходящия момент и благоприятни метеорологични условия.

Единадесет от тях никога няма да се завърнат у дома и остават погребани сред небесата на осем хиляди метра.
Дали богинята Такар Долсангма, пазителка на К2, се е разгневила в онзи ден и търсейки жертви, е напуснала върха, яхнала своя зелен дракон?

Clandestino: В търсене на Ману Чао

Преди години Ману Чао обикаля из Колумбия заедно с групата си Ману Негра, като преговаря с правителствени войски, бунтовници и наркотра...

Само шерпите и техните легенди могат да ни дадат отговор на този въпрос. Едно обаче е сигурно – ако през онзи август местните не бяха взели участие в злополучната експедиция, броят на жертвите щеше да е още по-потресаващ. Дали заради опита на планинските хора, смелостта им или молитвите, които отправят към богинята, част от западните алпинисти оцеляват на косъм от смъртта.

Една от осъществените тогава спасителни операции дори се превръща в легенда. Когато нещастието връхлита в „Зоната на смъртта”, шерпът Чиринг Дордже Шерпа открива своя колега Пасанг Лама прикован към леден склон, без пикел, очакващ своя край.

И двамата са сред малцината местни, успели да се преборят с бедността и политическия хаос в страната, превръщайки се в едни от най-опитните катерачи на Земята. Въпреки това героизмът на шерпите, следващи западняците от предградията на Катманду и ледниците на Пакистан през базовите лагери та чак до върха, остава невъзпят. До сега. Пред вас е вдъхновяващата им история за борба на живот и смърт, разказана от Питър Зукерман и Аманда Падоан.

Питър Зукерман е носител на наградата „Ливингстън“, както и на Националната журналистическа награда – две от най-престижните отличия в американската журналистика. Зукерман живее в Портланд, Орегон. Братовчедка му Аманда Падоан е изкачила Каракорум и Хималаите. Списва статии за ExplorersWeb – планинарски информационен източник. Живее в Лос Анджелис, Калифорния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com