В Сибир

46302
В Сибир
Снимка: Вакон

След успеха на „Сенки по пътя на коприната“ и „Към една планина в Тибет“ издателство „Вакон“ представя новата книга на Колин Таброн - „В Сибир”. Загадъчен, но прелестен, негостоприемен, но населен от приветливи люде, такъв е Сибир през погледа на един от най-добрите съвременни писатели на пътеписи.

В края на 90-те, малко след падането на комунистическия режим в Русия, страната отваря врати за външния свят. Колин Таброн посещава тези необятни и често негостоприемни земи, за да види с очите си Сибир такъв, какъвто го е превърнала историята - загадъчен, но прелестен, негостоприемен, но населен от приветливи люде.

Удивителната история на хималайските шерпи в най-страшния ден от изкачването на К2

„Погребани в небесата: Удивителната история на хималайските шерпи в най-страшния ден от изкачването на К2” е истинска истор...

Повече от десетилетие е минало оттогава, но Сибир все още е познат на малцина и още по-малко са хората, които тепърва ще го посетят…
Таброн пътува сам, с влак, кораб, кола и пеш. От Монголия до Северния полярен кръг, от селото на Распутин на запад през тундра, тайга, планини, езера и реки пейзажът ни очарова и вглъбява. По пътя си авторът се среща и разговаря с местните хора за всичко – за живота и семействата им, за политическия режима в Русия, за щастието и неволите, за красотата на страната им, чиито богатства варварски се експлоатират десетилетия наред.

Таброн прониква в тази малко позната част на света по начин, по който никой писател не е успявал, а пътуването му завършва в най-източния край на Русия при една забравена еврейска общност.
Сибир ни е представен като сложна плетеница с различни оттенъци. Той е земя на тегоби, на експлоатиран човешки труд по време на войната и омърсен от ядрени отпадъци. Но същевременно е земя, обитавана от хора, които въпреки собствената си печална нищета предлагат подслон и храна на нуждаещия се. Земя, притежаваща онази сурова красота, която очарова читателя.

Колин Таброн (р. 1939) е майстор на класическия пътепис. Първите му книги са посветени на Близкия изток и включват Mirror to Damascus и Jerusalem. През последните години на Брежнев обикаля Западна Русия с автомобил и пише Among the Russians. По-късно изнурително пътешествие го отвежда до някои от най-недостъпните области на Китай, описани в Behind the Wall (1989 г.), която печели наградата „Хоторндън” и наградата за пътепис „Томас Кук”. Осем години по-късно Таброн пише The Lost Heart of Asia, където описва пътуванията си из Централна Азия. Колин Таброн е познат на българския читател с пътеписите „Сенки по Пътя на коприната” и „Към една планина в Тибет”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com