Воините на дъгата

31910
Воините на дъгата
Снимка: Хермес

Андреа Хирата е индонезийски писател. Първият му роман – „Воините на дъгата“ (Laskar Pelangi) се продава в над петмилионен тираж само в Индонезия, което превръща Хирата в най-продавания индонезийски автор в цял свят и първия, пожънал значителен международен успех. Романът е публикуван в повече от 50 страни. „Воините на дъгата“ намира своето продължение в следващите книги на автора: „Мечтателят“, „Ензор“ и „Мариама Карпов“. Андреа Хирата живее в Индонезия.

Книгата е класически разказ, издържан в духа на „Ловецът на хвърчила“ от Халед Хосейни – запленяващо описание на една вълнуваща човешка история. Обрисувайки живота на децата от бедно мохамеданско училище в далечна Индонезия, тя е ярко свидетелство, че най-важните морални ценности не принадлежат на определена култура или религия, а са общочовешко достояние.

Ангел хранител от Джейн Ан Кренц

Луси прекарва лятната ваканция при леля си Сара в калифорнийското градче Самър Ривър. На купон у местния красавец Тристън тя едва не е ...

Икал е ученик в най-бедното селско училище на индонезийския остров Белитун, където завършването на шести клас се смята за забележително постижение. Над училището обаче тегне угрозата да бъде закрито. Икал и приятелите му са решени да се борят с всички сили това да не се случи. Откриват съюзници в лицата на двамата си изключителни учители. Те не само им отварят вратите към света на знанието, но им преподават на практика най-важните житейски уроци – по доблест, смелост и саможертва. С тяхна помощ те преодоляват бюрократичните спънки и се опълчват на алчните домогвания на могъща държавна корпорация. За да научат най-важния урок – човек трябва да е готов да се бори за мечтите си.

А ние, читателите, се превръщаме в съюзници на Икал и неговите приятели в битката им за справедливост. Ликуваме заедно с Линтан, босоногия гениален математик, докато разгромява учениците от елитното училище в академичното съревнование. Смеем се на идеята на Махар, която ги превръща от дрипльовци в атракцията на карнавала. Или гледаме с почуда Сахара – момичето, което винаги казва истината, независимо от последствията. Подсмихваме се гузно на лукавството на Кукай и се възторгваме от простодушната доброта на Харун. Но преди всичко – възхищаваме се на куража на децата, на искреното им стремление да надмогнат своите ограничения.

Една книга за силата на духа и смелостта да мечтаеш. Въпреки суровата реалност. Въпреки присмеха. Въпреки обстоятелствата. За това как се постигат мечтите. И за радостта да помогнеш на другите да сбъднат своите.

Книгата на Андреа Хирата е литературен феномен. И не само в Индонезия, където се превръща в най-продаваната книга на местен автор и по нея се прави най-касовият индонезийски филм за всички времена. Сега книгата е напът да покори читателите по целия свят. Тя е носител на няколко престижни литературни награди и се радва на голям читателски интерес.

"Какво знам със сигурност" от Опра Уинфри

Опра Уинфри е най-уважаваната и влиятелна телевизионна водеща не само в Америка, но и в целия свят. В продължение на 25 години тя забав...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги