Вълшебният свят на "Господарят на слоновете"

3191
Вълшебният свят на "Господарят на слоновете"
Снимка: Издателство "Емас"

Френският писател Рене Гийо заминава като млад учител за Сенегал. Омагьосан от природата и хората на „Черния континент“, той остава там 20 години и с книгите си разкрива пред френските деца една друга вселена, в която хора, животни и природа живеят в единство. Дали разказващи за горещите савани, дали за заледената тайга, книгите на Рене Гийо са преклонение пред природата, пред животинското царство, пред дивия живот. А това лято от издателство „Емас“ ни представят една от тези книги – „Господарят на слонове“, която са избрали за специалната си поредица „Европейски разказвачи“, приютяваща най-доброто от литературата за деца на континента.

 

Романът „Учителка на новото време“ разказва за живота на знаменитата Мария Монтесори

Мария Монтесори. Първата жена, завършила медицина в Италия. Родена през XIX век, нейните трудове се четат до днес. Нейните методи се пр...

Огромни стада слонове прекосяват африканската пустош, водени от малко чернокожо момче, пантери се спотайват над горските пътеки, излегнати на някой клон, маймуни спохождат приятелски домовете на хората... Един свят, вълшебен и реален, тайнствен и досегаем, светът, който очаква малкия Жан-Люк при пристигането му в страната Лоби и който днес е безвъзвратно изчезнал...

Преди 60 години Жан-Люк напуска Франция и се отправя към Брега на слоновата кост, където баща му управлява плантация. В Африка той открива, че хората по тези земи живеят в тясна връзка с природата.

В селското училище се запознава с Фофана от местното племе. Момчето обаче е обещано на жестоко семейство, където изплаща задълженията на рода. За щастие бащата на Жан-Люк изплаща дълговете на родителите на Фофана и синът им е спасен. От този ден двете момчета са неразделни. Двамата заедно са въвлечени във вълнуващо приключение, криещо обаче рискове и опасности. Благодарение на своя нов приятел Жан-Люк открива тайните на племето лоби и на неговите мистериозни традиции.

Учител по математика, който се превръща в любим детски писател. Това е Рене Пол Гийо, който се ражда в първите дни на миналия век – на 24 януари 1900 г. 64 години по-късно получава една от най-значимите награди за детска литература - „Ханс Кристиан Андерсен“, често наричана „малката Нобелова награда“. До днес Гийо е единственият френски писател удостоен с това огромно отличие.

Тайната на "Жертва 2117" от Юси Адлер-Улсен

Този февруари от издателство „Емас“ ни радват с най-новия заплетен случай на Специален отдел „Q“, излязъл изпод...

Всъщност първоначално Гийо не мечтае за литературата. Напротив привличат го точните науки и той завършва университета в Бордо със специалност математика. Тогава възможностите му да вдъхновява децата и младите са чрез преподаване и той заминава за столицата на Сенегал – Дакар, където става учител по математика.

Животът в Сенегал толкова го впечатлява, че той е изпълнен от желанието да разкаже за този чуден свят на цветове, звуци и вкусове. Иска да го пренесе до френските деца, живеещи на един съвсем различен континент и неподозиращи за красотата на саваните, за дивите животни, за приказната природа.

Затова започва да пише вълнуващи истории, с които да покаже любимата си Африка на младите читатели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com