Зашеметяващата история в "Погребални обреди" е по действителен случай

3401
Зашеметяващата история в "Погребални обреди" е по действителен случай
Снимка: Литус

През 2011 г. Хана Кент печели наградата на Австралия за непубликуван ръкопис с романа „Погребални обреди“(ИК „Литус“). Книгата мигновено става бестселър. Номинирана е в редица литературни конкурси и от раз печели 10 награди.

Сюжетът, проследяващ действителен случай, е основан на щателно проучване на документални свидетелства. Книгата разглежда историята на младата Агнес, обвинена в брутално убийство през далечната 1829 г. в Исландия. Тя е осъдена на смърт – последната публична екзекуция, извършена на острова. По това време в страната няма затвори, затова е изпратена да прекара зимата във ферма на север. Селяните са ужасени от перспективата да приютят престъпница и напълно изолират Агнес. Единствено Тоти – млад свещеник – разговаря с нея и се опитва да я разбере. С наближаването на фаталния ден фермерското семейство ще открие другата страна на историята на осъдената и в сърцата им отекват думите й:

„Няма значение, че си се опитал да постъпиш възможно най-добре. Няма значение, че самата ти същност шепне „не съм такъв, какъвто казвате!“ – това какво мислят хората за теб определя какъв си.“

„Погребални обреди“ е разтърсващ роман за личната свобода, за готовността да рискуваме всичко за любовта и за ежедневната битка за оцеляване на фона на студения исландски пейзаж. Действието тиктака в ритъма на фермата, където Агнес прекарва дните си на фона на исландската зимна пустота. Изящният и пъстър език на Хана Кент отнася читателя насред смразяващите полета и тежкия исландски бит от началото на XIX в. Авторката възкресява миналото и умело представя белезите на бедността, глада и самотата... Изумително жива, това е изпълнена със страдание приказка за раздвоение между преданост и предателство, разказана от сърце. През цялото време си погълнат, а накрая ти разбива сърцето. Ето какво казва за нея критиката:

Изключително добър дебют... Оказваш се омагьосан... Кент е провела грандиозно проучване и е превърнала резултата в произведение на изкуството.

Ако децата ви не са чували за чичо Манчо...

... значи твърде отдавна не сте гледали „С деца на море“. Ако сте запленени от магията на седмото изкуство и от опасния ча...

Литъръри Ривю

 

Дебютът, за който всички говорят... „Погребални обреди“ е красива и завладяваща... Тя е известие за появата на автор, когото не бива да пропускаме.

Откъс от "Овладей живота си"

Последните научни доказателства сочат, че нарастващият стрес и преумора нанасят големи щети върху личното ни здраве и върху цялата здра...

Гардиън

За написването на книгата авторката споделя:

Пристигнах в Исландия през януари и дните бяха сковани от мрак по 20 часа в денонощието. Нямаше нито едно дърво. Къщите в градчето бяха заложници на снега, а в далечината Северният ледовит океан срещаше небето в пълна забрава. Сякаш бях накрай света.

След невероятния си успех Хана Кент се е посветила на втората си книга, чието действие се развива в Ирландия. Очакваме в планирано нейно пътуване до Европа авторката да посети България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com