500 лв. заплата за младите учители

14499
500 лв. заплата за младите учители

"Младите учители вече ще започват със заплата от 500 лева, казвам го със свито сърце, но все пак е увеличение", заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

До момента стартовата заплата в системата е била 430 лв. Възнаграждението за старшите учители ще е в рамките на 530 лв., допълни още Игнатов.

"В системата за годините на кризата има едно постепенно увеличение, което не се усеща – то е от 12%, но кризата наистина е тежка," коментира образователният министър.

"В МОМН никога не се диша леко, на мен учители под прозореца никога не са ми викали, защото аз се чувствам един от тях, тъй като цял живот съм се занимавал с преподаване. На фона на кризата и на другите министерства увеличението на 142 милиона наистина е добре", допълни Игнатов пред БНТ и посочи, че днес предстои обсъждане на бюджета в Комисията по образование в НС.

Относно предложенията за въвеждането на задължителен майчин език министърът обяви, че "това няма как да стане, защото майчиният език в България не е един или два. Най-важното е, че никой не е лишен от правото си в момента."

По повод идеите за промени в Закона за висше образование, които ограничават дейността на заведенията в Студентски град, Игнатов заяви: "Студентски град отдавна няма, има район на София с концентрация на студентски общежития в него".

Редактор: Евгения Гигова

Такева: Не приемаме 5-процентното увеличение на учителските заплати

Учителските заплати трябва да се увеличат с не по-малко от 10%. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Я...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com