Банева: Приветствам проверките на приватизационните сделки

1802
Банева: Приветствам проверките на приватизационните сделки
Снимка: БГНЕС

Преди началото на поредното заседание на Спецсъда по делото срещу семейство Баневи, Евгения Банева коментира инициативата на главния прокурор Иван Гешев да се проверят приватизационните сделки (ВИЖТЕ ХРОНОЛОГИЯТА).

"Аз съм от хората, които не са участвали в самия процес по приватизация. Тогава бях студентка във Франция и не познавах съпруга си. В моята работна автобиография аз съм изпълнителен директор на две приватизирани дружества. И съм първият човек, който приветства разкриването на приватизационния процес и следприватизационния контрол на агенцията по приватизация. Ще бъдат разкрити както много не изпълнения на приватизационни договори, а агенцията е в пълен дефицит в изпълнение на дейностите си", заяви Банева, цитирана от БГНЕС.

Бивш служител в "Полимери": Прокурорското разследване срещу Баневи е твърде закъсняло

"Прокурорското разследване срещу Баневи е твърде закъсняло. Г-н Банев показа, че не само добре владее процеса на обезкостяване, а бих д...

Тя коментира, че договорите са били неизрядно подготвени от юридическа гледна точка, което дава възможност за бездействие и злоупотреби, а също така и връзва ръцете на приватизаторите да изпълняват ангажиментите си.

Банева направи паралел с "Полимери" АД и каза, че дружеството умишлено е докарани до фалит: "Случаят с "Полимери" и обявяването му в несъстоятелност е нещо от типа на аферата КТБ. Приватизаторът встъпи в приватизация със 187 млн. лв. активи, и беше обявено в несъстоятелност за 32 хил. лв. при положение, че НЕК дължеше на дружеството над 40 млн. лв. Този фалит беше умишлено предизвикан", категорична е тя и добави, че са имали договор с китайски инвеститор, който да подмени технологията на работа.

Според нея сега Банев отговаря за това, че синдикът, в продължение на 7 години разпродава активи на предприятието за 187 млн. лв.

Евгения Банева каза още, че те ще съдят България и в Европейския съд по правата на човека.

Борисов нападна Баневи: Разни с "Мерцедеси-Майбах" ни дават оценки

Всичко в завода „Полимери“ е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат „Мерцедеси-Майбах“ и ни дават оце...

По същество делото в Специализирания наказателен съд продължи с разпити на свидетели. Припомняме, че бизнесменът Николай Банев, жена му Евгения Банева и майка му Мария Банева са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Николай Банев е обвинен като извършител на данъчните престъпления, а съпругата му - като негов помагач. Обвиненията завариха семейството в Ница в края на 2018 г. Двамата бяха екстрадирани в София на 6 декември 2018 г.

В зала свидетелят Пламен Ангелов не можа да отговори на повечето въпроси на държавното обвинение и отрече да е имал нещо общо с фирми на Банев или ако е имал, той не е знаел, че са на бизнесмена.

Свидетелят Ангелов призна, че срещу сума между 200 и 500 лв. са му прехвърляли фирми, които не работят. Затова не продавал данъчни декларации. В един момент част от фирмите, които били на негово име били прехвърлени на други лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com