Експерт: Документите за "Буда"са автентични, не са компромат

25556
Експерт: Документите за "Буда"са автентични, не са компромат

Документите за агент "Буда" са автентични и не могат да се тълкуват като компромат. ДОН "Буда" е доказателството, че МВР или лъже, или манипулира обществото.

Това се казва в анализ за случая "Буда" на Мария Дерменджиева, известен изследовател и експерт на архивите на Държавна сигурност, с награди за работата си, преводач и журналист. Самата тя е цитирана в публикациите на Биволъ. Анализът е изготвен специално за Агенция БГНЕС.

"Агент Буда": това е кодовото име, което днешният премиер Бойко Борисов е получил за досието си през 90-те години в службите за борба срещу организираната престъпност в България. Разкритието идва от няколко документа, публикувани от балканския партньор на Уикилийкс /WikiLeaks/ - българския сайт за разследвания Биволъ. Първото излезе на 3 февруари.

На 9 декември 1996 г. Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на ЦСБОП, като информатор. Мотивът за вербовката е, че контактува с "оперативно интересни лица". Според водещия офицер кандидатът Борисов има качества и перспективи за регистрация в по-горни категории секретен сътрудник. На жаргона на службите това означава, че Борисов е дал съгласие да бъде агент-информатор, заведено му е "картонче" и в архивите се пазят негови донесения, подписани от водещия оперативен работник.

Само няколко часа след като МВР официално съобщи, че премиерът Бойко Борисов не е бил вербуван и не е бил агент под псевдонима "Буда" Balkanleaks разпространи нови документи. На 24.02.1997 г. в сектор "Вътрешен тероризъм" на ЦСБОП е образувано Дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Методиев Борисов. Делото е с номер 0996, с псевдоним "Буда".

Мотивът за делото е красноречив: "За придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури. За предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители".

ДОН "Буда" е доказателството, че МВР или лъже, или манипулира обществото. Освен това става ясно, че Борисов е разработван като представител на силова групировка за предотвратяване и пресичане на престъпна дейност, а съвсем не е служил доблестно на МВР като информатор. Това предизвика по-скоро бурна реакция на западните медии, които неведнъж са намеквали за тъмните петна в биографията на Бойко Борисов.

България има премиер, който въпреки огромните документи и обвинения, и слухове, разпространявани за неговото бизнес минало, отказа да даде обяснения на своето общество. И ето сега бумерангът се връща, каза в коментар експертът по национална сигурност проф. Николай Слатински.

Борисов самият заяви по най-безпардонен начин пред журналисти "Това, което са направили /за Биволъ – бел. ред/, аз мога да ви го спретна на всичките, които стоите днес тук. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички".

"Не знам за такива документи, не чета и не се интересувам... явно, че това е една цяла целенасочена кампания." Това каза пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос за новия документ от делото за оперативно наблюдение "Буда", разпространен в сряда срещу четвъртък през нощта чрез сайта "Balkanleaks". Той определи кампанията като "последното издихание на мафията и на организираната престъпност, и техните политически покровители", които само са чакали "Спасов да умре, за да може да няма виновен, на практика. (...) Какви ги е забъркал или как, ще си ги отнесе тайните в гроба."

Позициите на вътрешния министър Цветанов и на главния прокурор Цацаров по този въпрос съвпаднаха: не можели да коментират нещо, което не били видели.

След като на сайта "Биволъ" последователно бяха публикувани два документа – Предложение за регистрация на кандидата за вербовка Бойко Борисов като информатор на ЦСБОП с псевдоним "Буда" и Предложение за откриване на дело за оперативно наблюдение (ДОН) "Буда" с обект Бойко Борисов, сайтът представи факсимиле на нов документ от шест страници.

Става дума за строго секретен план, регистриран на 18 февруари 1997 г. в ЦСБОП, в който подробно се описва какви оперативно-издирвателни, агентурно-оперативни и оперативно-технически мероприятия трябва да бъдат подготвени и проведени по ДОН "Буда". Планът, както и предложението за откриване на делото, са подписани от оперативните работници Младен Георгиев (НБ-22) и Иван Йовчев (НБ-20) и утвърдени от началника на сектора за вътрешен тероризъм в службата, подп. Спас Спасов (когото Борисов обвинява по-горе) на 24.02.1997.

Целите на мероприятията са детайлно проучване на Борисов, събиране на т.нар. установъчни данни за него, фирмите и съдружниците му, съпричастността му към мощните икономически групировки, определяне на приоритетната му престъпна ориентация, изготвяне на психологически и физиологичен портрет и др. След периодичното анализиране на събраната информация по целесъобразност следва да се пристъпи към трансформиране на делото в дело за разработка – индивидуално, групово или централизирано групово, в случай, че се открият данни за престъпни намерения и действия. В противен случай – ако е налице "декриминализиращо поведение", следва да се пристъпи към контакт и осъществяване на вербовката му като секретен сътрудник.

Така, какво се получава дотук. Нека проследим хронологията на събитията, защото въпреки залялата ни вълна от мнения и коментари по темата, много неща остават неизяснени или умишлено се преиначават и омаловажават.

Бил ли е Бойко Борисов информатор на Службата за борба с организираната престъпност (ЦСБОП/НСБОП) в края на 90-те години? Това беше първият въпрос, който се постави, след като предложението за регистрацията му като кандидат за вербовка видя бял свят.

За да се прекрати веднъж завинаги с терминологичната каша трябва да се каже ясно, че не става дума за принадлежност на Борисов към Държавна сигурност (ДС), каквито намеци първоначално излязоха тук-там в медийното пространство. Нито за принадлежност към контраразузнаването (НСЗК/НСС). Става дума за предложението Борисов да стане информатор на оперативната криминална служба в МВР, създадена след промените, в която обаче работят голям брой служители на разформированото Шесто управление на ДС. Един от тях е именно покойният Спас Спасов, утвърдил не само гореспоменатите документи на ДОН "Буда", но също и предложението за регистрирането му като кандидат за вербовка в категорията "информатор" на ЦСБОП с перспективи за издигане в йерархията на секретните сътрудници.

Затова "Биволъ" пише, че "Борисов е на повод в "Шесто". И в края на първата си публикация лаконично представя зависимостта през годините между оперативния работник Младен Георгиев, предложил вербовката на Борисов, неговия началник и бивш офицер от ДС Спасов и самия настоящ български премиер.

В понеделник така нареченото дело "Буда" (№ 380/96) беше разсекретено по искане на Борисов. Според Цветанов грифът на класифицирана информация на тези документи вече бил изтекъл, след като, доколкото знаел, те били "от 1996 – 1995 година" (?) и публичното им оповестяване било въпрос само "на процедура". Неочаквано тази процедура се оказа безпрецедентно бърза... (За разлика от разсекретяването на ДОН "Буда", за което никой и не споменава, че ще се случи...)

Преди това от МВР съобщиха, че "липсват документи, които да сочат съгласие от страна на посочения кандидат за вербовка като информатор".

За БНТ и Би Ти Ви настоящият ръководител на ГДБОП Станимир Флоров показа наличните в папката два документа: предложението от 8 декември 1996 г. (датата долу вляво на листа) за регистриране на кандидата за вербовка като информатор, копие от което е публикувано на сайта "Биволъ", и предложението за изключването на информатора "поради липса на среда и ограничаване на възможностите за придобиване на оперативно значима информация".

Вторият документ е написан в един екземпляр на 28.01.1998 г. (датата долу вляво на листа) и на следващия ден е регистриран под номер 1048. Подписан е (логично) от същия Младен Георгиев и е утвърден от заместник-директора на НСБОП полковник Венцислав Великов. В горния край на първото предложение личи гриф "Строго секретно!" (върху копието, публикувано от "Биволъ", този гриф не се вижда!). Предложението за сваляне от оперативния отчет носи същия гриф, освен това под текста има ръкописен надпис с химикал "С ограничен достъп!". Доколкото може да се различи, цветът на химикала съвпада с цвета на подписа на оперативния работник, който е съгласувал документа (името му не фигурира, номерът и подписът му не се видяха добре по телевизията, възможно е да е също Иван Йовчев).

По-горе неслучайно написах "така нареченото" дело, защото тази папка, съдържаща общо три листа – опис и два документа, трудно може да бъде наречена "дело". Нищо, че е прошнурована и подпечатана. На корицата й извън НСБОП (а не ЦСБОП), "Буда" и рег. № 380/96 има и печатно заглавие "Паспортна преписка".

Нормативната каша

Понеделник, късните новини на Би Ти Ви.

В края на интервюто Станимир Флоров видимо се изнервя. Миролюба Бенатова вече няколко пъти разгръща пред камерата документите, докато накрая пита: "Може ли някой да има псевдоним, без да знае за него?". Докато звучи отговорът на Флоров "ми, ако оперативният работник е недобросъвестен – може", ръцете му решително посягат към папката и я дръпват от ръцете на журналистката. Следва логичната й констатация: "За да бъде снет от регистрация, трябва да е бил регистриран..." (бих добавила, че това се доказва и от наличието на рег. № 0380, записан в документите).

В това време Флоров слага папката пред себе си и припряно покрива "Буда" с разпечатка от сайта "Биволъ". Гласът му е раздразнен: "Ми имаме картон, с който примерно е приключено, след това има определен период, в който ви казах, че са минали тези години и има неща, които са унищожени" (?!) "Ми картоните са унищожени..." (?) "Ами когато се завежда едно дело, има картон! (азбучна истина) Той не е задължително този картон, който се издава, да..., издавайки картона, да е ясно, че примерно този, на който му е издаден картонът, той знае за него. (Нима?!) Това е дело и акт на самия оперативен работник. Един от политиците, който според мен има интерес да излезе този материал и да се шуми по тази тема (Румен Петков), каза, че го е виждал това дело, че знае за такова дело. Само че тук не е отразено, че той се е запознавал с това дело. Това значи, че този човек е извършил закононарушение."

Бих поспорила, защото няма практика, когато министър иска да се запознае с дадено архивно дело, той да ходи да се подписва в архива или в секретна секция. Освен това е отразено, че папката е взимана за справка последно през 2006 г., именно по времето, когато Румен Петков е вътрешен министър.

Какво всъщност казва Станимир Флоров извън обвиненията срещу бившия вътрешен министър Румен Петков? Защото това е важно.

Казва, че е имало дело на Бойко Борисов като информатор с псевдоним "Буда", регистрирано по всички правила на оперативния отчет – с необходимите картони, регистрационен номер, под който фигурира в съответния регистър и пр. Казва, че след изтичането на определен период от момента, когато информаторът "Буда" вече не може да е полезен на ЦСБОП, "картоните са унищожени".

Това едва ли е вярно – регистрационни картони дори офицерите от ДС, както личи до момента, не са успявали да унищожат, въпреки че не са малко подобни искания през 1989-1990 г.

От друга страна, в МВР и службите на прехода липсва какъвто и да е контрол. Така че е напълно възможно да се случи и подобно нарушение на закона... Според инструкциите за оперативен отчет, които съм чела, обикновено се унищожават материалите в дело, което вече няма оперативна (или историческа) стойност.

В яда си Флоров за малко да се изпусне, че именно материалите от делото са били унищожени. Но се усети навреме и след кратка пауза добави "картоните" и замаза с историята за Румен Петков. За съжаление Бенатова не направи никакъв опит да разбере какво по-точно е унищожено.

И тук се връщам на печатния надпис върху папката. Именно названието "Паспортна преписка" индиректно показва, че в делото "Буда" следва да е имало и други документи. Съществува практика, когато се взима решение за унищожаване на дадено дело, но по някакви съображения се сметне за целесъобразно да бъде запазена информация за секретния сътрудник извън регистрационните картони, тогава да се прави такава папка "Паспортна преписка" с нов опис на документите, които ще бъдат архивирани. Обикновено те включват мотивираното предложение за вербовка или рапорта за извършена вербовка и предложението за сваляне от оперативен отчет, в което са описани причините за това.

В архива на комисията по досиетата съм чела редица такива "паспортни преписки" за секретни сътрудници на ДС. Мисля, че случаят с папката на информатора "Буда" е сходен. Това може да обясни липсата на други документи от делото. Но трябва да е ясно, че изобщо не се очаква Борисов да е подписвал декларация за сътрудничество. При бивши служители на МВР това не се изисква.

Кой и защо е решил само тези два листа да бъдат запазени и дали наистина Бойко Борисов е давал сведения за оперативно интересни лица от ъндърграунда засега не може да се каже. Ако в НСБОП обаче стриктно са изпълнявали нормативните разпоредби по унищожаването на секретни документи, би трябвало да има следи, които да помогнат да се отговори на тези въпроси. Например, предложения за унищожаване, протоколи за унищожаване и прочие...

Флоров искаше да лансира друга теза, но поради нервността си не успя добре да я развие. Той заяви, че ако оперативният работник е недобросъвестен, човек може да има псевдоним и да не знае. Това е старата песен на ченгетата за съществуването на фиктивни вербовки и "кухи" агентурни бройки, регистрирани заради необходимостта да се отчита дейност пред началниците. Капанът е, че няма как фиктивната регистрация да е "акт само на оперативния работник", както твърди Флоров, защото документите се подписват от още поне двама негови началници. Те или са съучастници във фиктивната вербовка, или тя просто не е фиктивна.

Някой веднага може да възрази, че в случая с Борисов изобщо липсват данни за извършена вербовка. Стигаме до третата възможност, че регистрацията му като кандидат за вербовка всъщност е целяла неговото "брониране".

С вкарването на дадено лице в регистъра на секретните сътрудници на полицията му се предоставя своеобразен "имунитет", защото в случай на опит за разработка срещу него, първи за това узнава оперативният му работник. И той може както да предупреди лицето, така и да предотврати разработката под претекст, че е изключително ценен информатор. Дали в смутния период 1996-1997 г. Бойко Борисов се е нуждаел от такъв вид "чадър" с оглед на предстоящата смяна на властта и на частния му охранителен бизнес? Звучи вероятно. Да не говорим, че по време на целия преход тази практика се прилага от "пробити" служители на МВР и ДАНС, които играят на страната на престъпниците.

Възможно е и обратното тълкувание, че Младен Георгиев е създал документи за "Буда", за да легитимира "нерегламентираната" си връзка с човек, близък до СИК и сенчестия бизнес.

Каквато и да е била целта на регистрирането на Борисов като информатор на ЦСБОП, ясно е едно: документите са автентични и не могат да се тълкуват като компромат.

"Буда" не е това, което е

Защо обаче е яростното упорство на Флоров, а и на бившия директор на НСБОП генерал Кирил Радев да ни втълпят, че Бойко Борисов нищо не е знаел за никакъв "Буда", нито за регистрацията му като информатор на службата. Да не би да се притесняват, че ще превърнат Борисов в мишена на бандитите, ако потвърдят, че е снасял информация за тях?

Странно излъчване имаше генерал Радев във вторник в сутрешния блок на Би Ти Ви. Изглеждаше уморен, неспокоен, не можеше да си намери място на стола, сякаш седеше върху бодлив таралеж... Вярно много му се събра напоследък. Преди седмици трябваше да се оправдава заради опита за покушение над Ахмед Доган в НДК, проверяват фирмата му "Крон Секюрити" ЕООД в тази връзка, от МВР зависи лиценза на фирмата му. А сега пък журналисти го разпитват за "Буда"...

Беше обаче непоколебим, че премиерът никога не е бил информатор или негласен (т.е. секретен) сътрудник на НСБОП, че разсекретеното предложение за регистрирането му като кандидат за вербовка е вътрешноведомствен документ без "абсолютно никакви последици". "...моето лично мнение е, че премиерът Борисов въобще не е предполагал, че има такъв документ и със сигурност не знае, че е изготвен такъв документ". Във въодушевената си защита на премиера стигна дотам да изрече абсолютно нелепото твърдение, че "за информатор не се иска знанието и съгласието на хората (...) Такава е практиката, безспорно. Всеки би могъл да бъде информатор." Чак толкова да се е уморил генералът, че да е забравил какво значи "информатор"?! Едва ли, защото при следващите си телевизионни появи той упорито продължи да твърди същото – информаторът не знаел, че е информатор.

"...информаторът не е служител под прикритие. Той обикновено е лице от престъпните среди или стоящо близо до тях, което му дава възможност да предоставя на полицията предварителна негласна информация относно: вече извършени, извършващи се в момента или подготвящи се престъпления." Цитатът е от изданието на Центъра за изследване на демокрацията от 2009 г. "Полицията в модерното общество: необходимата реформа в България" с автори Чавдар Червенков, Бойко Славчев и Веселин Вучков.

В светлината на това определение за "информатор" предложението за кандидат-вербовката на Борисов идва съвсем логично. Едва ли има нужда да припомням лицата, с които той е съдружник във фирмите си, или прословутата снимка от в. "Капитал", запечатала го заедно с Румен Николов – Пашата Венцислав Стефанов и председателя на УС и изпълнителен директор на ТСБанк Николай Златев на партито по случай рождения ден на СИК през ноември 1995 г. Безспорно Борисов се движи в средите на оперативно интересните за ЦСБОП лица, което е необходимо условие, за да може да върши работа на службата. Дори и формално...

В понеделник вечерта сайтът "Биволъ" публикува още един документ с наслов "Буда", заведен в ЦДБОП на 12 февруари 1997 г. Това е предложение за откриване на дело за оперативно наблюдение на Бойко Борисов с псевдоним "Буда" с рег. № 0996/24.02.1997 г., подписано отново от Младен Георгиев и бившия офицер от Шесто управление Спас Спасов.

Мотивите за предложението гласят: "Във връзка с непрекъснато изменящата се оперативна обстановка, разнообразната и динамична жанрова природа на дейността на силовите групировки, предполагат необходимостта от прилагане на нови, ефективни оперативни методи на работа и контрол. За разширяване на оперативните възможности на сектора и за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури, за предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители..."

Коментарът на генерал Радев по този текст беше почти истеричен: "Клишета, клишета (...) Клише, абсолютно клише..." Според него от това дело за оперативно наблюдение също не е произтекло нищо – нито дело за оперативна разработка, нито дело за оперативна проверка на Борисов. А и Младен Георгиев не би могъл да продължи работата си по Борисов, защото е пренасочен към друг отдел и впоследствие е освободен от службата. Както знаем, заради "нерегламентирани отношения" и изнасяне на информация.

Впрочем, доста в последния момент Радев вмъкна, че Младен Георгиев е бил пренасочен в друг отдел, преди да бъде освободен. Може би за да замаже едно странно несъответствие. Различни източници твърдят, че Младенов е изгонен в края на 1997 г. от МВР. Предложението за изключване на информатора "Буда" обаче е от края на януари 1998 г. и носи неговия подпис...

След необичайно дълго мълчание – съмнителен словесен водопад

Едва във вторник по обяд премиерът словоохотливо поднесе на журналистите поредните си версии за документите, свързани с "Буда". Имена и събития бяха събрани в информационна какофония, характерна по-скоро за стила на вътрешния министър Цветанов.

Разбрахме, че охраняваните от него Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски всъщност били мишените на ЦСБОП, заради които му е открито делото за оперативно наблюдение. Никой не се озадачи публично защо една оперативна криминална служба, чиято единствена задача е да се бори с престъпността, може да се интересува от бивши или бъдещи политици... За сметка на отсъстващите журналистически въпроси, Борисов почти с гордост рече, че Костов и Атанасов го натискали приятелски, за да разберат какви са бъдещите планове на царя. Обясни още, че БСП се тресяла от вътрешни битки, в които намеси и Станишев (?), и че с името "Буда" било кръстено делото за разследване на взрива на джипа на Цветелина Бориславова. Така го кръстили заради информацията, че той живеел с нея на семейни начала.

Всичко това беше категорично опровергано от последния публикуван от "Биволъ" документ – плана относно мероприятията по ДОН "Буда". Никакъв Тодор Живков, никакъв взрив на джипа на приятелката му. Въпреки че Флоров в четвъртък сутринта заяви, че делото за наблюдение било открито именно заради този взрив. Нищо, че джипът е взривен месец и половина след откриването на делото...

Във връзка с последното си струва да припомня, че по това време Бориславова е съдружник в охранителната фирма "Ипон", също и в "Праймхим" ООД. Около това дружество са навързани още няколко любопитни фирми. На едната управител е Пламен Грозданов – отзованият заради принадлежността си към ДС български посланик в Москва, който преди това е член на УС и изпълнителен директор на "Домейн Боайр" АД, собственост до неотдавна на бившия агент на ДС Маргарит Тодоров. Управител на "Прайм 97" пък е Николай Златев от споменатата по-горе снимка, който през 1995-1996 г. е съден и оправдан по делото за фалита на ТСБанк за неправомерно раздаване на кредити на стойност 11 милиарда неденоминирани лева. И тримата в момента са прокурорски свидетели по делото срещу Алексей Петров. С други думи и Цветелина Бориславова се движи също в среди на оперативно интересни лица...

Матросов на амбразурата

За десерт в следобедните часове във вторник се появи и отвореното писмо на главния секретар на ДАНС Младен Георгиев. Очевидно координирано, поне доколкото е възможно с обърканите словоизлияния, да не кажа лъжи, на Борисов.

На времето Младен Георгиев не счел за необходимо да уведоми Борисов за писменото предложение да го прави информатор на ЦСБОП, защото на този етап гледал на колегиалните им отношения в перспектива, "а и вътрешнонормативните правила" не го задължавали да го направи."

Е, това вече не го вярвам, ама хич. Лошото е, че тези т.нар. вътрешнонормативни правила са засекретени и не може да се провери така ли е наистина. Много е удобно в такива случаи скриването зад секретността, която и Флоров брани като една Раймонда Диен – да не би да им разберем оперативните "способи" на работа...

Няма да се занимавам повече с обясненията на Георгиев, защото изобщо не изясняват мотивите за откриването на двете дела с псевдоним "Буда". За "професионалните" качества на настоящия главен секретар на ДАНС има достатъчно противоречиви данни, за да не мога да приема писанията му за достоверни. Което се доказва и от "премълчаването", че е работил в "Ипон"...

За отбелязване е само, че в последвал устен разговор той предложил на Борисов "официален статут на извънщатен служител на ЦСБОП". Борисов обаче му отказал категорично, защото се занимавал "с охрана и на политически фигури", което щяло да бъде "предпоставка да вкара службата в политически интриги". Георгиев не уточнява кога е провел разговора, но от датите по документите може да се заключи, че е през 1997 г., вероятно в началото.

А как ли се връзва моралният порив на Борисов да откаже сътрудничество на ЦСБОП с факта, че точно в този период фирмата му "Ипон" остава без лиценз за охранителна дейност? Вътрешният министър Богомил Бонев отнема лиценза на "Ипон" през 1997 г. Причината: Борисов ударил два шамара на Антоан Николов, защото му препречил пътя с джипа си. Лицензът бил върнат на фирмата едва след две години... Какво ли е работил през това време Бойко Борисов?

Борисов се жалва, че целта на изнесената информация за "Буда" била да го омаскарят, да му лепнат и на него етикета "агент". Но това едва ли ще има особено значение за резултатите на предстоящите избори. През 2009 г. хората не се стреснаха от тъмното му минало, от близките му отношения с доказани престъпни групировки, та сега псевдонимът "Буда" ли ще ги накара да се замислят?! Единственият шанс е да ги е стреснало безумното му четиригодишно управление.

Въпреки това, анализирането на този случай има смисъл дори и само, за да се схване как по заповед на такъв премиер като Бойко Борисов един вътрешен министър (като Цветан Цветанов с дясната си ръка Станимир Флоров) забравя закона. Май на никого не направи впечатление, че грифът на документите за "Буда" е "Строго секретно!"

В понеделник комисията в ГДБОП "установила, че са изтекли сроковете за защита на класифицираната информация, съгласно чл. 34, ал. 1 от ЗЗКИ, броени от датата на създаването на документите". Били отпаднали и основанията за тяхното класифициране, поради което приложила чл. 50, ал. 2 от Правилника за прилагане на ЗЗКИ и декласифицирала материалите. Само че съгласно чл. 34, ал. 1 от ЗЗКИ информация, маркирана с гриф за сигурност "Строго секретно", има 30 години срок на защита... Изобщо не мисля, че тези два маловажни документа заслужават най-високото ниво на класификация или че не е трябвало да бъдат разсекретени. Просто маркирам как управляващите са свикнали да говорят на ангро и да действат без да се отчитат пред обществото ...

И последно в тази връзка: преди десетина дни на сайта "Биволъ" бе публикуван рапорт на същия този Младен Георгиев относно "проведени мероприятия по взривяване на автомобил" (от заглавието на рапорта човек спокойно може да реши, че самият Георгиев е взривил джипа на Бориславова!). Документът е с гриф "Секретно", 15-годишният срок за защита е изтекъл миналата година на 31 март. От "Биволъ" се обръщат към ДКСИ, за да разберат дали документът вече е разсекретен, както е по закон, или е презасекретен. Отговорът, подписан от новоназначения за шеф на комисията бивш "кадровик" на Цветанов, гласи, че ще проучат състоянието на документа?!?

Коментарът е излишен, поне за онези, които знаят какви са задълженията на ДКСИ (чл. 35 от ЗЗКИ).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com