Икономическият поглед на властта след формалния край на извънредното положение

3205
Икономическият поглед на властта след формалния край на извънредното положение
Снимка: БГНЕС

До 60 дни, или близо 3 месеца неплатен принудителен отпуск, през 2020 г. ще се зачитат за трудов и осигурителен стаж. Това предлага правителството със законови промени, които бяха представени снощи (4 май) като най-обща рамка. От тази рамка стана ясно следното - де факто правата за хората, възникнали заради заразата с коронавирус, се предвижда да траят още 2 месеца след 13 май, но задълженията ще останат дотогава, докогато реши властта - формално здравният министър Кирил Ананиев по предложение на националния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Всъщност новото предложение на правителството удвоява срока на неплатения отпуск, който ще бъде зачитан за стаж. Досега бе предвидено това да са само 30 дни, пише в. "24 часа".

Провоепидемични мерки без извънредно положение - ето какви са възможностите

Управляващите от ГЕРБ работят по нов закон, който да включва само мерките срещу коронавируса. Това обясни днес пред журналисти премиеръ...

Схемата в подкрепа на бизнеса да запази работниците си, станала известна като "60 на 40", ще важи до 30 юни. Досегашният текст предвиждаше подпомагането да е за времето на действието на закона за извънредното положение, но не повече от 3 месеца. Новото ограничение обаче няма да позволи на фирмите да кандидатстват за помощ през останалата част на годината, а част от поправените мерки от правителството ще важат за цялата 2020 година.

До 13 юли пък се удължава забраната за налагане на запори върху заплати и пенсии заради дългове, предвижда още правителственият проект. Досега това важеше само за срока на извънредното положение. От 14 май обаче нотариусите ще могат да възобновят работа при спазване на мерките срещу разпространение на заразата - недопускане на струпване на хора, дезинфекция на офисите им и носене на предпазни маски.

Общините пък ще имат право да освобождават бизнеси от плащането на такси и местни данъци до 13 юли. До тази дата ще е освобождаването на туроператорите от задължението им да компенсират клиентите си при провалени почивки. Правителството дава възможност и на министъра на туризма Николина Ангелкова да освободи от плащане на концесионно възнаграждение за 2020 г. наемателите на плажовете или поне да го намали. Търговските вериги ще са задължени да имат специални щандове за българска продукция поне до 31 декември 2020 г.

Правителството предлага и поправки в Закона за здравето. Те ще дадат възможност на здравния министър да обявява извънредна епидемична обстановка, без да има нужда да се покриват техническите изисквания за обявяване на епидемия.

Новите правомощия ще позволят на министъра да издава ограничителни заповеди. Той ще може и да налага поставянето под изолация на болни или контактни хора. Тези заповеди за карантина ще могат да се обжалват пред Административния съд, но той ще се произнася в двумесечен срок, а в момента карантинирането е за срок от 14 до 28 дни.

Има ли спасителна лодка за възложители и как стана бъркотия с обществените поръчки

Масово задължените по закон възложители на обществени поръчки – общини и държавни органи, в последните дни удължават сроковете за...

Промените дават възможност на здравния министър не само да издава отделни заповеди, но и цяла наредба за преодоляване на конкретната извънредна епидемиологична обстановка.

Няма да има изпити от националното външно оценяване за учениците от 4-и и 10-и клас. Така приемът в 11-и клас на гимназистите за последните две години от обучението им ще се осъществява само на база на годишните им оценки.

До септември се забранява събирането на деца в училищата и за предучилищна подготовка, предвижда още законопроектът.

А какви са предложенията на ВМРО - научете ТУК!

Още: "Италия, Испания и Германия стоят все по-добре срещу коронавируса, но в световен мащаб има дълъг път"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика