Изборите на 12 май

6325

Предсрочни парламентарни избори ще се проведат на 12 май. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение към нацията.

Най-отговорно към гражданите е да има избори, но трябва да дадем шанс изборите да се организират добре. Не мога да допусна избори без готовност на ЦИК, не искам избори на Цветница и Великден, това са светли християнки празници. Така Плевнелиев аргументира решението си изборите да се проведат на 12 май 2013 г.

Преди да обяви датата на изборите Плевнелиев поздрави патриарх Неофит в началото на изявлението си пред нацията.

"Позволете ми да поздравя новоизбрания български патриарх с огромно уважени и респект към тежестта и силата на патриаршеския жезъл, както и с очакванията на българските граждани, избраните политически и духовни водачи да работят с единение и вяра в демократичните ценности. През последните 23 г. бяхме свидетели на много събития. В тези 23 г., които наричаме преход, България премина през няколко мащабни кризи. Имахме две експертни и 2 служебни правителства. Но историята на България не е 23 г., ние знаем какво се е случило. Имали сме 7 ВНС, имали сме период на суспендиране на Конституцията, когато народните представители са били 47, имали сме тоталитарно управление, заяви Плевнелиев.

Той каза, че историята е важна, трябва да я помним, защото без корените си ще изсъхнем по-бързо. "Вярвам, че законите и правилата в правовата държава са щит за здравия фундамент. Българската Конституция ни пази в трудни моменти. Тя е нашият стълб и опора. Десетилетия наред всички сме се стремили към това да изградим държавата върху основите на правов ред. Общество, което отправя своите претенции и очаквания към избраните от него представители на властта. Много път извървяхме, но и немалко постигнахме. България заслужи да бъде член на ЕС и НАТО. България показа недвусмислена ориентация към ценностите на евродемокрацията и този процес е необратим. Този избор ние го искаме. Демокрацията в Европа е свързана и с представата за добър живот. Хората излязоха масово на улиците и показаха, че в България има силно гражданско общество. Нашите сънародници искат да ги управляват почтени хора, да не ги крадат, да не ги лъжат, да живеят добре. Гражданската енергия днес е много силна и е навсякъде, въпросът е дали тя ще бъде съзидателна или разрушителна. Това зависи и от нас, политиците. Това е наш общ ангажимент и на партиите, и на гражданите, да не търсим дестабилизация", призова Плевнелиев.

"Гражданите ни подадоха ръка, да я поемем. Имаме шанс да върнем тяхното доверие. Хората реагират веднага на всяко събитие, те искат прозрачни институции и да упражняват регулярен контрол. Хората имат основателни искания", каза президентът. Той посочи, че българското общество е активно и привързано към демократичните ценности, "показват го и протестите, те са мирни".

"Все повече имат конкретни искания към институциите, те да работят ефективно и открито, това е новото и различното. Какво ни казват гражданите? Това са важните въпроси, насочени към политическите сили. Някои от протестиращите искат ЕРП-тата да станат държавни, искат държавата да не финансира партиите, кой да ги финансира тогава, частният сектор? Това по-добре ли е? Други предлагат депутатите да се отзовават, имали сме го и това. Двете конституции на тоталитарната държава имаха точно такива текстове. Говори се за национализация, но това не е решение, защото ще изгони инвеститорите, ще се вдигне безработицата, ще се вдигнат лихвите. Не искаме да се стигне дотам, затова разчитаме на мъдрост за излизане на кризата, а не на емоции", заяви Плевнелиев. Той призова да не се подценяват рисковете и последиците от действията на всички нас.

"Проблемът на държавата не е причинен от улицата, проблемът е неизпълнените обещания на политиците, неефективните институции, но проблемите няма да се решат от днес до утре. Някои решения ще бъдат правилни, някои грешни, но всяко едно от тях ще има дългосрочен и краткосрочен ефект. Днес пред очите на целия свят в България се гори знамето на ЕС и на Конституцията. Дано си даваме сметка за това. Един мъдър човек каза, преди да изгорим Конституцията, добре е да я прочетем. Да покажем демократична култура и умение да го правим цивилизовано. Да надградим постигнатото, а не да разрушаваме", заяви Плевнелиев. Той се обърна към протестиращите български граждани.

"Вие вече променихте България. Правителството не просто подаде оставка, но вие променихте дневния ред, институциите се задвижиха, партиите също, сега е време за градивен диалог. Нека заедно посочим проблемите и търсим решения. Българското общество иска промяна и има ясни претенции към политиците. Воля за съгласие трябва да има, всички да подходят отговорно. Хората очакват конкретни мерки. Да се загърби противоборството. Не може да се решат всички проблеми отведнъж, трупани са в годините назад. Хората се борят срещу монополите, посочиха ги като основен враг, монополите са символ на задкулисие в политиката, икономиката, съдебната власт. Хората от това негодуват от липсата на справедливост и задкулисие. Затова събрах на консултации всички, затова посочих първия, втория, третия, да няма задкулисие. След внезапната оставка на правителството аз проведох незабавни консултации, свиках и КСНС, за да търсим път за излизане от кризата. Демокрацията ни дава решението, то е избори. Някои очакваха НС да функционира до края на мандата си, дори и да приеме фундаментални закони. Вярвам, че е правилно за България важните промени в законите да бъдат направени от нов избран от народа парламент. Това Народно събрание в оставащите дни да се фокусира върху неотложните задачи, най-спешните мерки и решения, които да направят възможно намаляването цената на тока. Важно е да се предприемат спешни мерки за природните богатства", посочи Плевнелиев и изброи дюните, плажовете. Според него добре е да се приемат Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, Законът за водите, пакетът от 4 закона в сектор сигурност. "Обмислете внимателно възможността за промени в Кодекса за социално осигуряване, в Закона за бюджета на ДОО или Закона за бюджета на 2013 г., както и политиката по доходите и в подкрепа на най-нуждаещите се", каза Плевнелиев.

Очакваме не необмислени, прибързани декларативни, някои посочват - популистки мерки. Те няма да могат да помогнат на нацията и на държавността, подчерта държавният глава. Той призова инициативата по посочените от гражданите проблеми да се поеме рационално и отговорно. "В днешната ситуация е важно всички институции да продължат да работят спокойно", каза той. Плевнелиев подчерта, че правителството в оставка ще продължава да върши своята работа и да носи своята отговорност до датата на разпускане, ДКЕВР също да си върши работата. "Това искат хората – работа и резултати по наболелите проблеми. Чакат се много отговори, хората трябва да знаят какво плащат, необходими са проверки на всички по веригата на ценообразуването на цената на тока", заяви президентът и посочи, че бе обещано и спешно намаление на цената на тока.

Според него в дългосрочен аспект енергийната либерализация и енергийната ефективност са единственото правилно решение за България и само така сметките за ток могат да намалеят значително. "Надявам се в оставащите дни на парламента да се прилагат по-малко политически трикове, а да се наблегне на успешното приключване на важните законопроекти. Апелирам към политическите партии в предстоящия предизборен период да направят всичко необходимо, всичко възможно, за да бъдат на нивото на демократичната зрялост, което им показва обществото и да отговорим на обществените очаквания", каза Плевнелиев. Той посочи, че популизмът е лесно средство за краткосрочни тяснопартийни дивиденти, но попита - в чий интерес е това.

Плевнелиев заяви, че наслагваните проблеми няма да отпаднат изведнъж, решението е в усилената работа на всеки един от нас. "Националният интерес не е абстрактен, той е еманация на всичко, което ни обединява като нация и всичко, което искаме да постигнем заедно. Отстояването на националните интереси е призвание на политиците, но и тяхна отговорност", подчерта държавният глава. Той каза, че изборите са основният инструмент на демокрацията и те са механизмът, с който гражданите могат най-силно да въздействат върху управлението на страната, да му зададат посоката, да му кажат ясно кои са техните приоритети. Плевнелиев посочи, че днес част от гражданите изпращат ясен сигнал, че не виждат своето политическо представителство. "Нека да променим това, нека да се отворим, нека да демократизираме вътрешнопартийния процес и да дадем възможност на широк кръг членове и симпатизанти да участват пряко в номинациите за длъжностите", призова президентът.

Той подчерта, че дефицитът на справедливост бе посочен от всички като основен проблем на нацията и той е в основата на недоверието, но Плевнелиев каза, че доверието се гради с последователни действия, със способността да поемаме отговорност и да постигаме резултати. Плевнелиев посочи, че "днес България има исторически шанс да върнем доверието, да чуем какво казва българският народ". Президентът не скри, че истината е, че не разполагаме с магическа пръчка да направим народа богат веднага, а това става с инвестиции, работа, производство. Той каза, че процесът не е кратък и българският народ го разбира това, но очаква отговорно управление.

Той каза, че и новото НС ще има отговорност още от първия ден на работата си. Плевнелиев говори и за младите хора, за децата, за необходимостта от реформа в здравеопазването, както и за програма за малките и средните предприятия, защото те създават доходите, ефективно правораздаване. Президентът обеща, че служебното правителство ще изпълни своите ангажименти. Проблемите сме си ги създали сами в България и сами ще ги решаваме, изходът от кризата е плод на колектив. Всички сме в тази лодка, затова е време да действаме мъдро и отговорно, ако минем достойно през нея, всички ще спечелим много, защото и ще се сплотим като общество. Ако всеки действа солово, хор няма да стане, хор само от солисти няма, заключи президентът.

БГНЕС припомня, че четвърта седмица българите протестират срещу управлението на страната, високите сметки, бедността и мизерията. След оставката на правителството на министър-председателя Бойко Борисов, дошла след масовите протести на гражданите в цялата страна, в петък, 22 февруари, президентът Росен Плевнелиев проведе консултации с парламентарните групи. Изводът от консултациите президентът обобщи: "Чухме ясни позиции на всички парламентарни групи. Вървим към съставяне на служебно правителство". Изборите за нов парламент трябва да бъдат проведени в първоначалния срок - не по-късно от два месеца от прекратяване на правомощията на предходното. При служебно правителство изборите трябва да бъдат до края на април или до средата на май, съобщи още Росен Плевнелиев. "Ще гарантираме спокойствието и правовия мир в държавата. Благодарни сме на българските граждани и на протестиращите, които по един много демократичен начин показаха своята воля и своята позиция", заяви президентът Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Участниците в КСНС постигнаха консенсус, че пътят за излизане от кризата минава през предсрочни избори.

На 25 февруари ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство. Вчера – 27 февруари, и БСП върна мандата за съставяне на правителство, като лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че ако спечелят изборите, той няма да бъде министър-председател на страната. Президентът утре ще връчи мандат за съставяне на правителство на третата по големина партия – ДПС. Очаква се ДПС също да върне мандата.

Предстои утре – 1 март, свикване на обществен съвет при президента с участието и на граждани. Общественият съвет ще се конституира и тогава ще приеме правилата за работата си. "Нека бъда коректен и ясен към всички. Общественият съвет не бива да се превръща в говорилня, затова ще приеме правила, ще се знае на базата на какви правила работи и ще заседава така, че да бъде полезен. Хората днес не се интересуват кой е ляв и кой е десен, хората се интересуват от проблемите, които са сложени на дневен ред и неотложното им решаване, именно това ще направим в обществения съвет", каза президентът. Той не изключи да има обществени съвети и към всяко министерство от служебния кабинет, но всичко ще се реши в петък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com