М. Попова: Доживотен затвор без замяна е нехуманно наказание (Видео)

11779
М. Попова: Доживотен затвор без замяна е нехуманно наказание (Видео)

"Предлагаме наказанието доживотен затвор без замяна да бъде премахнато от системата на наказанията в българското наказателно право. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова по време на конференцията на тема "Помилването - репресия и хуманност в съвременните наказателни политики".

Според вицепрезидента доживотен затвор без замяна е нехуманно и конкуриращо се тежко, нечовешко и само репресивно със смъртното наказание.

Заклеха се!

Избраните за президент и вицепрезидент на България Росен Плевнелиев и Маргарита Попова положиха клетва в Народното събрание. "Заклевам...

Попова припомни, че две поредни правителство предлагат тази промяна - чрез започнат и почти довършен докрай, но все още невнесен в парламента проект за Наказателния кодекс.

Маргарита Попова посочи, че трябва да се погледне помилването като институт, който може единствено да коригира и да направи наказателната ни политика по-социална и по-хуманна, защото самото наказание така, както е регламентирано в НК не дава шанс на човека. А, човекът е истинската и най-голямата ценност.

"Наказателното право предвижда едно наказание, за което няма надежда, човекът не се отчита като ценност, няма цели на наказанието, които могат да бъдат постигнати и не могат да се поставят такива цели, защото на човека му се налага наказание доживотен затвор без замяна – липсва перспектива.

И ние се питаме това ли е модерното, хуманно общество, което да дава шанс на човека, който стои в центъра на живота и който е единствената и най-важната ценност. Може ли помилването да бъде корекция, доколко може да бъде корекция и не е ли време по-европейски и хуманно да кажем, че няма място в наказателно правната система на наказанието доживотен затвор без право на замяна", каза Попова.

Попова посочи, че помилването е много важен, неразбран, неразработен институт.

 

Попова: Вече имаме първи помилван български гражданин

Към днешна дата има 300 разгледани молби за помилвания, около 276 отказа и с указ №30 от 27 април има и първия помилван български гра...

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com