Нинова обвини ГЕРБ и "новата тройна коалиция" в спекулиране с етническия мир

2380
Нинова обвини ГЕРБ и "новата тройна коалиция" в спекулиране с етническия мир
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ за пореден път се извъртя за вероизповеданията. Причината е страх, а не вслушване в гласа на хората  Това посочи  лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

"Вчера ГЕРБ обявиха намерението си за промяна в Закона за вероизповеданията - да не се опрощават, а да се разсрочат задълженията на мюфтийството. За нас от начало до край това е сделка между ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС, за да се спаси правителството.

Свиленски: ГЕРБ и ДПС не могат да променят Закона за вероизповеданията, ако “патриотите" не се регистрират

Ако колегите от „Обединени патриоти“ не искат Законът за вероизповеданията да види бял свят, да не се регистрират на второт...

Ако не беше БСП, това щеше да мине тихомълком и никой нямаше да разбере. Предложиха промяната не защото чуха гласа на хората, а защото се уплашиха от реакцията им. Новото предложение на ГЕРБ за задълженията на вероизповеданията е старото, но под друга, по-завоалирана форма.

"През декември 2018 година този въпрос го обсъждахме и гласувахме в парламента. Тогава говорихме и гласувахме против. Някой в държавата да разбра, че има проблем? А сега? БСП е извън парламента, миналия вторник ние първи заявихме какъв е проблемът и вече осми ден всеки в държавата го коментира и вече има някакъв резултат.

Имам риторичен въпрос – къде БСП е по-силна – в цялото, в общото, в говорилнята, където никой не чува нашата различна позиция или извън парламента, където поставя същия въпрос по същия начин и виждате каква е реакцията, заяви Нинова.

"Борисов си припомни личното си участие във Възродителния процес, заговори се за заплаха за етническия мир, мюфтията заговори за Косово. Сега като отмениха опрощаването, има ли опасност за националната сигурност, радикалиизраме ли се, ще има ли Косово?

Пак завой на ГЕРБ - ще разсрочат дълговете на Мюфтийството

Дълговете на вероизповеданията, натрупани до 31 декември 2018 г., няма да бъдат опрощавани, а разсрочвани. Новината обяви на брифинг в ...

Изводът – плашат ви, хора, не защото има етническо напрежение, а защото чрез вашите пари си плащат на ДПС оставането на власт. Сега отново ви манипулират. Имайте самочувствие и смелост, че от вас зависят нещата.

Можете да промените не само едно решение на парламента и на кабинета, можете да промените и модела на прехода, ако си повярвате, че силата е у вас хора. А тя е у вас", заяви Нинова.

"Искаме ясните условия, при които се разсрочват тези задължения. Едно разсрочване за 50 години например си е почти опрощаване. И в момента манипулират и хвърлят прах в очите на хората. Освен страх в обществото, по този начин внасят и разделение, посочи лидерът на БСП.

"Ще има ли график на разсрочване на дълговете общинските болници, за да не фалират, ще има ли график на задълженията на български граждани, за да им прибират имуществото частни съдебни изпълнители. Как така – за едни по един начин, за други - по друг начин", подчерта Нинова.

“Гарантирам, че това предложение ще бъде подкрепено от ДПС и от Обединените патриоти, защото такава е била сделката. Замазват очите на хората, за да просъществува възможно най-дълго новата тройна коалиция ГЕРБ – ДПС – Обединени патриоти, заяви лидерът на БСП.

Как държавата и финансовият министър спасиха мюфтийството от данъците?

Точно когато данъчните са взели мерки срещу задлъжнялото с над 8 млн. лв. към държавата Главно мюфтийство, финансовият министър Владисл...

Тя уточни, че от БСП не са канени и не са участвали в преговори по уточняване на текстовете в Закона за вероизповеданията.

Този процес течеше между ДПС и ГЕРБ и затова и законът е подписан от Цветанов и Карадайъ. Нямаме представа защо са избрали този подход. Това разсрочване би могло да се направи с подзаконов нормативен акт по решение на министъра на финансите.

Опрощаването трябваше да е в закона. Но това са две различни процедури, които те сега предлагат“, коментира тя. „Никой от нас не е участвал в тези преговори. Ние сме участвали в разговори с ръководството на Българската православна църква, на които сме изслушвали тяхното становище и това е участието ни в този процес. Там чухме тяхното отрицателно становище, което съвпада с нашето“, допълни Нинова.

Тя подчерта, че на Консултативен съвет при президента не са обсъждани нито Закона за вероизповеданията, нито задълженията на мюфтийството и опрощаването им. „Беше обсъдена общата и принципна позиция, че трябва да намерим начин да спрем външното финансиране на вероизповедания в България.

При президента закони не се обсъждат, там беше решено парламентът да намери вариант този въпрос да бъде решен, да се спре външното финансиране и да се запази националната сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com