Свиленски: ГЕРБ и ДПС не могат да променят Закона за вероизповеданията, ако “патриотите" не се регистрират

2336
Свиленски: ГЕРБ и ДПС не могат да променят Закона за вероизповеданията, ако “патриотите" не се регистрират
Снимка: БГНЕС

Ако колегите от „Обединени патриоти“ не искат Законът за вероизповеданията да види бял свят, да не се регистрират на второто четене. Това заяви заместник-председателят на БСП Георги Свиленски по време на пресконференция в централата на партията.

Той коментира законопроекта на ГЕРБ и ДПС за опрощаване и амнистиране на задължения към българските вероизповедания и в частност Мюфтийството.

Религиозен завет: Парица е царица!

"Така че целта е била да поставим всичко на чисто и оттук-насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания. Вие, спазвайки ...

„Задълженията са в размер на над 12 млн. лв. Не става ясно колко точно. Една много малка част за останалите вероизповедания и по-голяма основно за Мюфтийството. В този законопроект въобще не става въпрос за етнически мир или някакво противопоставяне на общности, както се опитват да го изкарат управляващите“, изтъкна Свиленски.

„Да не злоупотребяват с тази тема, българските граждани са достатъчно грамотни, за да разберат за какво става въпрос и какъв законопроект се внася. Въпросите са основателни и нямат отговор“, посочи още Свиленски.

Заместник-председателят на БСП призова управляващите да обяснят за колко пари става въпрос, на кого ще бъдат опростени и под каква форма.

"Бойко Борисов не е спирал да управлява с ДПС", изтъкна Свиленски. Според него няма как да се повярва на премиера, че не управлява с ДПС, когато всеки път при липса на кворум, търси подкрепата им.

Симеонов разби Борисов за Мюфтийството: Сделка с Доган, има един имот в Банкя

Това е порочна практика, при която се позволява нарушителят на закона да не плаща, като му се опрощават данъците. Така бившият вицепрем...

„Много по-почтено е, когато управляваш с коалиционен партньор, да бъде на базата на договори, на споразумение, а не на задкулисни договорки. БСП е управлявала с ДПС и винаги е било на принципа на коалиция и всички вие сте знаели и министрите“, коментира Свиленски.

По думите му Бойко Борисов се разплаща за подкрепата на ДПС, а твърди, че не иска подкрепата им. „Хайде да бъде достатъчно откровен и точен по този въпрос към българските граждани“, призова зам.-председателят на БСП.

"Г-н Борисов да се разплати и да отиваме на предсрочни избори, защото от това управление никой няма интерес в тази държава, освен замесените в него“, допълни още Свиленски.

Той припомни, че когато е гласуван законопроектът през месец декември в Комисия -  БСП заедно с „Обединени патриоти“ не са подкрепили законопроекта и той тогава не е минал.

"Само ще напомня, че през месец декември 2018 г. този законопроект е гледан в българския парламент в Комисията по вероизповедания и там народен представител от ГЕРБ е заявил ясно: „Това е политическо решение“.

Отписването на дълговете на религиите било заради чуждо влияние, твърди Горанов

"Едно от вероизповеданията дължи по-голяма сума, но ако не се опростят дълговете, целта за спиране на влиянието отвън нямаше да бъде ос...

Ние питаме каква е цената на това политическо решение?“, попита заместник-председателят на БСП. Според него тази стенограма е укривана повече от три месеца и от няколко дни е качена на сайта на парламента.

Той обърна внимание на законодателната работа на парламента. „Тази седмица Правна комисия има заседание в сряда. От 6 точки дневен ред четири законопроекта са внесени от народни представители от новото мнозинство – ГЕРБ и ДПС, два законопроекта са внесени от Министерски съвет.

Всички те са внесени след 28 февруари. Има и на 6 март“, посочи Георги Свиленски и уточни, че законопроектите са внесени без обществено обсъждане, анализ на оценката на въздействие, както и без нито едно становище от засегнатите страни.

„И забележете МС какво внася- законопроект, касаещ коалицията ГЕРБ и ДПС“, коментира Свиленски и уточни, че става дума за Закона за концесиите. По думите му в законопроекта се защитават интересите на бъдещите концесионери на летище „София“, ако следващо управление отмени концесията. „БСП е заявила нееднократно, че когато дойде на власт, концесията на летище „София“ ще бъде отменена“, подчерта Георги Свиленски.

На въпрос как ще коментира повдигнатите обвинения на кмета на БСП в Златица, Свиленски заяви, че няма значение от коя политически сила е.

Нинова: Ще отменим концесията на летище София, когато ние вземаме решенията

"Декларирам от името на БСП за България, че когато дойде моментът да взимаме решения за бъдещето, ще отменим концесията на летище София...

„Единственият коментар, който мога да направя е, че става въпрос за неща, случили се през 2014 г. Нека органите да си свършат работата. БСП е пуснала немалко сигнали в Прокуратурата и до ден днешен няма развитие почти по нито един.

Когато идват местни избори, вероятно от днес нататък ще има още доста такива акции. Нека да си свършат колегите от правоохранителните органи работата. За много повдигнати обвинения не се случи нищо“, допълни Свиленски.

На въпрос дали това е целенасочена акция срещу БСП, Свиленски заяви, че не може да каже. Според него всеки български гражданин трябва да си направи изводите защо преди местни избори зачестява повдигането на подобни обвинения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика