СФСМВР: Удовлетворени сме, но не напълно (ВИДЕО)

3580
СФСМВР: Удовлетворени сме, но не напълно (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

На този етап сме удовлетворени, но не напълно, заяви Костя Костов, член на Контролната комисия към полицейския синдикат СФСМВР по повод оповестената днес на среща на синдикатите в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов договорка да се отпуснат от МС 100 млн. лв. допълнително за увеличение на заплатите в МВР, предаде БГНЕС.

Костов повтори това, което каза час по-рано председателят на организацията Валентин Попов, че утре УС ще заседава, за да се вземе решение дали ще има или не продължаване на протестите.

Днес полицаите от синдиката протестираха, недоволни от възнагражденията си и от условията, в които работят. Вечерта те се събраха в близост до Народния театър „Иван Вазов”, с идеята да привлекат вниманието на високите гости, дошли за откриването на Председателството на Съвета на ЕС, но до близък контакт не се стигна, поради загражденията в района. Техният протест се фокусира на пресечката на улиците „Княз Александър Първи” и „Гурко”. Движението бе отцепено и полицаите издигнаха исканията си основно пред журналистите. На плакатите им пишеше на български и на английски език: „Европа и за нас” , „Достойно отношение- достойни заплащане на служителите в МВР”, „За вашата сигурност се грижат хора, чиято основна заплата е 340 евро” и др.

Костя Костов напомни, че исканията на полицаите от синдиката са три, а на този етап има развитие само по едно от тях - за увеличение на заплатите. Целият закон за МВР трябва да бъде преработен - идеята ни е да бъдем по-ефективни за обществото, смята той. На трето място - обвързването на заплащането със социално измерим фактор, добави Костов. Всички зависи от предстоящите преговори - днес се направи необходимата, най-важната крачка, дано продължим в дух на разбирателство, надява се той.

Обещанието за отпускането на допълнителни средства за нашата работа е добро начало за бъдещи преговори, коментира и Благой Ванкин, зам.-председател на синдикалната организация. Тепърва ще договаряме как да се разпределят тези пари, как да се промени Законът за МВР - една от болните теми в нашите искания и др. Според него от протестите им има ефект, въпреки че не е трябвало да се стига до тях.

В личен разговор полицаите довериха, че недокомплектът в МВР е за 5000 души, като за попълване на тази бройка са необходими почти 7 години, за да могат възпитаниците на Академията на МВР и на полицейските школи да получат нужната подготовка и да се влеят в редиците на министерството. Това е труден процес, според тях, защото през тези години напред стотици полицаи ще се пенсионират, други ще напускат системата и трябват радикални мерки, за да има обрат в положителна посока. Но най-много ги боли, че не могат да бъдат в услуга на гражданите за предотвратяване на битовата престъпност, която по техни наблюдения не намалява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Срутване на скали затвори Кресненското дефиле

Коментар №1 на седмицата: Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

По-евтино: Ето колко ни излиза трапезата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com