Стефан Софиянски подготвя нова конституция

3212
Стефан Софиянски подготвя нова конституция
Снимка: БГНЕС

Бившият столичен кмет Стефан Софиянски работи над създаването на нова конституция заедно с група съмишленици. 

По думите му в нея се предлага ново мажоритарно изборно начало, но не само на парламента, но и на Министерския съвет и на областните управители.

Трябва да махнат трамвая от Графа, смята Стефан Софиянски

„Трябва да премахнат трамвая от ул. „Граф Игнатиев”, смята бившият кмет на столицата Стефан Софиянски. В последната ...

"След като влязохме в ЕС и вече 10 г. не показваме резултатите, които всеки от нас очаква, търсим вината и във формата на управление. Търсим оптимизиране и на обществените отношения, и на начина на управление”, обясни той в ефира на bTV.

"Сегашната Конституция е приета 1991 г. и за времето си тя беше добра, но от 2007 г. ние сме член на ЕС и трябва да градим по нов начин нашите обществени отношения, така че да сме конкурентоспособни, да сме силни в това присъствие в ЕС”, изтъкна Софиянски.

Той допълни, че сред съмишлениците са хора, които през прехода са заемали различни позиции – има министри от служебния кабинет и хора от научните среди.

В техния вариант на основния закон МС се избира пряко, от Народното събрание, но поименно. "Не е така безадресен, както е сега. Избират се областните управители, променя се регионалното деление на България – на 6 области”, посочи още Софиянски.

Стефан Софиянски: Няма ясни отговорности в управлението

Има един безспорен хаос в управлението, липса на ясни отговорности, на ясни пълномощия, оттам идват всички проблеми. Неясна е структура...

"В момента по Конституция България се води република с парламентарно управление, но всъщност е с министерско управление, силата е в Министерския съвет. В новата Конституция ние търсим баланс на властите. Философията е не противопоставяне на властите, а взаимодействие между властите”, каза още бившият столичен кмет.

Областният управител ще бъде директно избиран и функциите се разделят, поясни той. "Правителството определя политиката на държавата, областният управител я реализира на местно ниво, а кметът се грижи за ежедневието на хората”, каза Софиянски. Според него в момента областният управител е "пъдаринът” на кмета, а структурата с 28 области е тромава.

В новия вариант на основния закон влиза и изцяло нова глава – "Публични финанси”, в която се регламентира разпределението на средствата. "Те не отиват централизирано в Министерството на финансите и след това да се разпределят, а около 20% остават при общините, 40% се прехвърлят в областта и 40% – в правителството. Така всеки разполага с паричния ресурс, за да упражнява пълномощията си”, изтъкна Софиянски.

По думите му в този баланс на властите при президента се дават пълномощията на вътрешната и външната сигурност, тоест военният и външният министър и структурите са при президента. "Президентът взема сигурността, а правителството взема хуманитарните и стопанските министерства. В случая за изтребителите например за мен тежестта трябва да бъде на военното министерство”, смята Софиянски.

Софиянски: Виновните ще разследват приватизацията

"България след 1990 г. преживя два фалита, някой да ги ревизира? Първият, по времето на Луканов, когато спряхме на плащаме външния дълг...

След като е директно избиран, обществото трябва да натовари президента с очаквания, по този начин ще се търси и профилът на президента, който е подходящ, отбеляза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика