Стратегия за мрежата Натура 2000 - приета от МС

14549
Стратегия за мрежата Натура 2000 - приета от МС

Министерският съвет прие Националната информационна и комуникационна стратегия за мрежата НАТУРА 2000, съобщи БГНЕС. Това е стратегически документ, който ще бъде изпълняван в национален мащаб в периода до 2023 година.

Общата цел на документа е да се подкрепи цялостния процес на комуникация през следващите десет години между всички страни, които имат отношение към развитието, утвърждаването и функционирането на мрежата НАТУРА в България – централни и местни администрации, НПО, академична общност, бизнес, медии.

МС разглежда Програма за закрила на детето 2013

В енергийния план формулираната национална индикативна цел за енергийни спестявания на горива и енергии е в размер на 9% от осреднената...

Наличието на единна комуникационна политика, която да обедини, структурира и канализира наличната информация от всички субекти, ще позволи да се постигне добро разбиране от заинтересованите страни на значимите аспекти, свързани с екологичната мрежа. Това ще позволи балансирано планиране на комуникацията по темата, което да гарантира избора на ефективни подходи за достоверно и прозрачно позициониране на темата "НАТУРА 2000" в България. Основният слоган на кампанията е "Колко природа ти е достатъчна?". Той е определен след публичен конкурс, обявен от МОСВ и спечелен от Сава Латев от Велико Търново. Самата стратегия е изготвена по проект по ОП "Околна среда".

Основната цел на общоевропейската екологична мрежа НАТУРА 2000 е да осигури условия за защита и оцеляване на най-ценните и застрашени видове и местообитания в Европа. Със своите 34,34% от територията, обхваната от мрежата, България е на второ място в Европейския съюз след Словения. Броят на одобрените до момента с решения на Министерския съвет защитени зони по директивата за хабитатите е 231, а по директивата за птиците – 118. Със заповеди на министъра на околната среда и водите 114 зони за птиците са обявявани за защитени. Границите на 13 зони по двете директиви напълно съвпадат. Заповедите за обявяване на още 33 зони по директивата за хабитатите следва да бъдат издадени до декември 2014. В процес на разработване е единна информационна система за защитените зони от НАТУРА 2000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com