Властта видя сближаване на позиции относно втория лифт в Банско

2761
Властта видя сближаване на позиции относно втория лифт в Банско
Снимка: iStock/Guliver

Има сближаване на позициите на екологичните организации и властта в Банско относно изграждането на втори лифт. Това съобщи вицепремиерът Валери Симеонов след проведената кръгла маса относно процедурата по изменение на действащия План за управление на Национален парк "Пирин". Тя още не е завършена, защото има съдебни дела - заради условието да има ОВОС.

След срещата Симеонов заяви, че всички са се обединили около идеята за изграждането на втори кабинков лифт на Банско и че големите струпвания на туристи на лифта на Банско не трябва да продължават, предаде Агенция "Фокус".

Познато от екозащитниците за Банско - международен доклад показва опасността за Пирин

Искането за втори лифт в Банско е само параван за разширяване на ски зоната в най-известния ни курорт. Това за пореден път заявиха от "...

"Изрично цитирам и еколога Андрей Ковачев, който каза, че не е против втори кабинков лифт, но като цяло това беше общата позиция на всички, които присъстваха", каза Симеонов. Той обясни, че притесненията на зелените организации са свързани с демографски проблеми, безработица, намаляване на приходите, цени на имотите. "По всички пунктове и по въпросите, поставен от организациите на природозащитниците ще бъде отговорено и с точни цифри, бяха отхвърлени притесненията и упреците им", уточни вицепремиерът.

По думите на Симеонов, на срещата единственият въпрос, свързан с екологията, е бил дали със изсичането на гора няма да се влоши ситуацията в района при евентуални силни валежи. Според него това, че всички други въпроси не са свързани с екология е добре и означава, че няма никакви рискове.

Вицепремиерът заяви, че с построяването на втори лифт на Банско ще се облекчи възможността туристите да стигат до ски зоните. "В момента се чака по 2-3 часа. Хората идват от цяла Европа, за да не могат да използват пистите пълноценно. Вторият лифт няма да увеличи туристите, а ще намали времето за чакане", коментира той. По думите му, в концесионния договор са предвидени промени и в плащанията, като се очаква се сумите, които ще постъпват от концесията да бъдат два пъти по-големи. Симеонов посочи, че се предвижда строителство на нови ски съоръжения - лифтове, влекове, писти и няма да има никакво друго строителство - на сгради за хотели, къщи за гости и т.н.

На същото мнение като Симеонов е и екоминистърът Нено Димов, според когото е по-добре да има втори лифт, а не туристите с коли да се качват на пистите и така замърсяването да е по-голямо. Димов каза и, че концесионният договор, касаещ парк "Пирин", трябва да бъде изменен, защото е правен през 2001 година. "В стария концесионен договор е предвиден санкционен режим само от гледна точка на приходите, на Министерството на финансите. Не са предвидени санкционни режими за опазването на околната среда, което е предвидено в новите промени. Това от екологична гледна точка е изключително важно", заяви Нено Димов.

Ангелкова: Винаги сме подкрепяли изграждането на втори кабинков лифт в Банско

Винаги сме подкрепяли изграждането на втори кабинков лифт. Лифтът е един от най-екологичните видове транспорт. Това каза министърът на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com