ВСС прие оставката на Венета Марковска

9747
ВСС прие оставката на Венета Марковска

ВСС прие оставката на Венета Марковска като съдия и заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС).

От 22-ма гласували, 18 бяха "за", двама против, двама се въздържаха. Венета Марковска има намерение да положи клетва като съдия в Конституционния съд, стана ясно от молба, която тя подаде тази сутрин до ВСС. Марковска помоли молбата да бъде разгледана своевременно на заседанието на ВСС, "тъй като в 11 часа ми предстои да положа клетва в Конституционния съд".

Според закона клетвата се полага в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента, на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. След това съдиите встъпват в длъжност, уточнява БГНЕС.

Първоначално не стана ясно дали клетва ще положат всички четирима нови съдии – Георги Ангелов, Борис Велчев, Анастас Анастасов и Венета Марковска, тъй като тя преди дни заяви, че ще положи ако прокуратурата я оневини. Мандатът на Евгени Танчев, Георги Петканов, Емилия Друмева и Владислав Славов изтече на 13 октомври.

На 31 октомври без дебати и депутатите избраха зам.-председателя на НС Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на ВАС, за членове на Конституционния съд (КС) от парламентарната квота. След избора Европейската комисия (ЕК) обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година. Предупреждение дойде именно по повод новите съдебни назначения.

МВР търси автора на доноса срещу съдия Марковска

Министерството на вътрешните работи ще направи всичко възможно да установи кой е подал сигнала срещу Венета Марковска. Това съобщи в Бр...

От ЕК посочиха, че имаше сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите, каза говорителят, без да посочва име. Така Венета Марковска бе изслушана в парламентарната правна комисия и там сигналът, който не бе проверен с мотива, че е анонимен бе наречен от нея – донос.

След това по време на скандала на ЕК й се наложи да посочи, че изявлението е официална позиция, ден след като лично пък вицепремиерът Цветан Цветанов каза, че "това не е официална позиция на ЕК, която да е излязла към България".

Дни след това вътрешният министър заяви: "Тя е зам.-председател на ВАС и ако погледнем обема от работа като зам.-председател на ВАС, то тя е много по-голяма и повече вреди могат да настъпят след нейни решения, отколкото като конституционен съдия".

Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че "ако сигналът срещу съдия Венета Марковска е донос, това е много грозно, много обиждащо, но ако има капка истина в това, правилното е тя да се оттегли, това е нейно право". Няколко дни по-късно той бе дори и по категоричен като каза: "Молбата ми е да се оттегли, след като се създаде такъв огромен шум и да продължи да си бъде съдия".

На 8 ноември президентът Росен Плевнелиев каза, че би предложил да се помисли за Конституционния съд, с изключение на Марковска, "бих препоръчал всички останали да се закълнат бързо, за да може той да работи в нормален състав". Първо трябва да прочетем Конституцията, в нея пише, че в КС трябва да влязат само най-достойните, с много висок морал хора, продължи президентът. По неговите думи, това, че в обществото вече има съмнение, е проблем само по себе си. "Но не съм аз този, който ще посочи "Да" или "Не" в казуса с Марковска, надявам се, че тя сама за себе си ще прецени. Има нужда от много бързо решение в момента, не от административни процедури и протакания", каза още президентът.

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com