Застрашено е биоразнообразието в зона Калиакра

6932
Застрашено е биоразнообразието в зона Калиакра

Между 5 и 8% е унищоженото биоразнообразие в Калиакра. Това е резултатът от подробната инспекция, направена от еко експерти. Заключението ще влезе в доклад до Европейската комисия за състоянието на Натура 2000 в България, съобщи БНТ.

Той ще бъде завършен в края на март, а през юни ще бъде дискутиран в Брюксел.

Малко над 440 хиляди декара е територията на Натура зона Калиакра. Тя се простира от село Тюленово до северната част на пристанището на Балчик. Тези земи са известни като българската степ. Тук се намират находищата на повече от 20 редки и застрашени вида растения, между които теснолист божур, седефче, кавказки пелин. Учените обаче са разтревожени. 6 години след обявяване на зоната, теренните изследвания показват сериозни промени в ландшафта.

"Най-големият проблем е изграждането на ветрогенератори. Формално те заемат малък процент, но разпределяйки се върху голяма площ всъщност нарушават един значителен процент от територията", поясни Антоанета Петрова - директор на Ботаническата градина при БАН.

Ревизията на зона Калиакра показва около 5% унищожаване на защитените растения от строежа на ветрогенераторите. По-сериозното "изяждане" на територията е от строежите по Северното Черноморие.

В очакване на оценката от Европейската комисия, специалистите са категорични - след установеното намаление на защитените площи от Натура 2000 в района на Калиакра страната ни бързо трябва да предприеме възстановяване на границите им. В противен случай отново ни заплашва наказателна процедура.

 

Разгадаха мистерията на фолкландския вълк

Това е животното, озадачило дори Чарлз Дарвин, който не проумявал как е възможно огромен бозайник, наподобяващ хем лисица, хем вълк, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com