X
 
 

Бургас с интересно предложение за приема на първокласници в общината

749 0
photo of Бургас с интересно предложение за приема на първокласници в общината
Снимка: БГНЕС
С предложение към родителите относно приемът в първи клас се обърна Община Бургас. Проектът беше представен от зам.-кмета Йорданка Ананиева.

Местната власт е задължена да посочи прилежащ район към всяко училище, като най-важен критерий при класирането е местоживеенето. Докато София се е спряла на 1 район - 1 училище, Бургас предлага варианта 1 район - средно 3 училища. За тази цел на места в града ще има обединяване на няколко квартала. Например, в к-с "Лазур" има само едно училище. За да не са ограничени родителите в избора си, той се обединява със съседния "Братя Миладинови", като децата ще могат да кандидатстват с предимство за трите училища, разположени на територията на двата жилищни комплекса.

Друг важен момент е предложеното от Община Бургас понятие "съседен район". Така, ако живеете в съседен район на посочения като пример "Лазур" - "Братя Миладинови", искате детето ви да влезе първокласник в някое от трите училища там и имате адресна регистрация, направена преди 31.12.2017 г., ще имате бонус точки. Има и допълнителни бонуси - брат или сестра да е вече ученик там и др.

Ето какви точки се дават по критерия местоживеене:

1. Дете с постоянен /настоящ/ адрес, което живее над 3 г. на посочения адрес - 2 000 т.

2. Дете с постоянен /настоящ/ адрес, което живее между 1 и 3 г. на посочения адрес - 1 500 т.

3. Дете с постоянен /настоящ/ адрес, което живее по-малко от 1 г. на посочения адрес и е регистрирано на този адрес преди 31.12.2017 г. - 1 000 т.

4. Дете с постоянен /настоящ/ адрес, което живее по-малко от 1 г. на посочения адрес и е регистрирано на този адрес след 01.01.2018 г. - 300 т.

5. Дете от съседен район на училището, което е регистрирано на този адрес преди 31.12.2017 г. - 500 т.

6. Дете, чийто постоянен /настоящ/ адрес е различен от прилежащия или съседния район на училището - 0 точки.

Постоянен и настоящ адрес имат еднаква тежест, важно е от колко време семейството пребивава на него. Ако някой родител опита да си направи нова регистрация тази година в район, където си е харесал дадено училище, това няма да му даде предимство при класирането. Той ще има по-малко точки от живеещо в съседен район семейство, регистрирано на адреса си миналата година и по-отдавна.

Допълнителни точки получават деца с увреждания, с починали родители и т.н. При равен брой точки с предимство ще е подаденото по-бързо заявление.

Самото кандидатстване за поредна година ще се извърши в Бургас централизирано и по електронен път. Документи ще се приемат и на място в училищата, но това се случва все по-рядко. Ако искат, родителите могат да кандидатстват за всички училища в града, но трябва добре да преценят подредбата. Те ще имат най-голям шанс в своите райони по местоживеене, а за училище извън тях ще трябва да чакат следващо класиране и наличие на незаети места.

От днес започва да тече един месец за запознаване на родителите с новите условия за прием. За Община Бургас е най-важно тяхното мнение. Това е и една от темите, които ще бъдат обсъдени в новия Родителски съвет към кмета Димитър Николов. Проектът вече е съгласуван с директорите на всички бургаски училища и одобрен от тях. Едва след запознаването с всички мнения относно тази важна промяна, Общината ще внесе своето предложение за гласуване в местния парламент.

С районирането и всички други подробности за предстоящия прием в първи клас можете да се запознаете тук:

Сайт на Община Бургас: "Проекти"

Сайт на Министерски съвет, Портал за обществени консултации: Проект за наредба.

Вашето мнение или препоръка можете да изпратите на тези електронни адреси: y.ananieva@burgas.bg; v.taralova@burgas.bg; z.georgieva@burgas.bg

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Благоевград е пред грипна епидемия

В Благоевград са регистрирани 182 случая на грип на 10 000 души само за миналата седмица. От началото на тази, заболелите са двойно пов...

Последно в Актуално