Депо за отпадъци, обслужващо 9 общини, се нуждае от спешно разширяване

5658
Депо за отпадъци, обслужващо 9 общини, се нуждае от спешно разширяване
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Регионалното депо за отпадъци "Братово-Запад" се нуждае от спешно разширяване. Дали това ще се случи ще се разбере на 14 март. Тогава ще се проведе общото събрание на Сдружението на общините. То ще реши кога да започне изграждането на новите съоръжения, какви са необходимите суми и сроковете за изграждането. Проблемът е изключително важен, защото в депото се събира боклукът на девет общини – Бургас, Средец, Камено, Руен, Сунгурларе, Карнобат, Айтос, Несебър и Поморие. Клетките за отпадъци, вече почти са запълнени.

Actualno.com се свърза с инж. Стефан Калчев, който е директор на ОП "Чистота Еко", за да научи подробности по проблема: “В момента имаме капацитет за още две години. Запълването на клетките вече е 50 % и малко отгоре. Това е предпоставка да започнат процедури по изграждане на нови клетки. Сега клетката е една, очакванията са да бъде изградена втора и трета. 400 хиляди тона смет събира една клетка и се запълва за около пет години. Минали са три години и тя е препълнена. Запълването на клетките е свързано с начина по който се събират отпадъците. При разделното сметосъбиране, една клетка може да работи до 10 години“.

Това е поводът, проблемът с изграждането на нови площадки и преминаване към разделно събиране да бъде ускорен. Преди дни Actualno.com разказа за новите, подземни контейнери за смет, в част от които събирането на боклука ще става разделно.

На депото за отпадъци в Братово работят 127 души. На самата площадка те са 110 човека. Голяма част от тях са от ромското население. Според инж.Стефан Калчев текучеството там е голямо, но въпреки това не липсва работна ръка.

На въпрос на Actualno.com има ли интересни предмети, които са намерени в боклука инж. Стефан Калчев отговаря така :“Намирали сме какво ли не. Основно сред важните неща са лични карти, документи, ценности, бижута, номера на коли. Много хора, които са загубили важни неща, идват до сметището, за да си ги търсят, обикновено това са документи. Работим с община Камено и когато намерим лични карти и други документи ги предаваме на полицейското управление“.

Actualno.com ще проследи какво ще е решението на общото събрание по отношение разширението на сметището. Темата за чистата околна среда и разделното събиране на отпадъците е сред важните за обществото екологични теми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

Обновяват осветлението в още няколко квартала в Бургас

Над 1000 изпълнители ще се явят на националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" в Бургас

Първите 100 електрически велосипеда вече са на разположение на бургазлии

Бургазлията Цанко Цанков успя да преплува протока Кук с рекордно време

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас