Измислиха как да премахнат язвата в градския площад на Бургас

5160
Измислиха как да премахнат язвата в градския площад на Бургас
Снимка: стопкадър/Youtube

Решение на проблема, свързан с емблематичния площад "Тройката", предлага кметът Димитър Николов, което ще се разглежда на следващото общинско заседание.

Заградената с предпазни огради зона е собственост на няколко юридически лица, сред които община Бургас, която притежава близо 95% от него. Но от 15 години за нея се водят съдебни дела.

За 18-ти път стартира ветроходната регата "Кор Кароли"

Заместник кметът на Бургас д-р Лорис Мануелян откри официално 18-ата международна ветроходна регата "Кор Кароли". Церемонията се състоя...

Предназначението й за "Универмаг, базар и комплексно обществено обслужване" е предвидено да се промени в "Зона за благоустрояване, озеленяване, експозиционен и информационен център и инфраструктура“. Предлага се промяна в подробния устройствен план (ПУП) и теренът да стане част от площада, където да се провеждат публични събития, с нови обществени функции. От Общинския съвет кметът иска да му възложи служебно изработване на проект за промяна на плана с цел защита на обществения интерес при изграждане на обект от първостепенно значение. За обявяването му като обект от първостепенно значение ще се допълни Програмата за управление и разпореждане с общинска собственост.

Голямата част от площад "Тройката" е реконструиран и изцяло обновен. Там се провеждат най-значимите общоградски тържества. Пространството е желано място и за провеждане на големи презентационни кампании. То е предпочитано от бургазлии и гости на града и заради функционалността на построените там сгради - Съдебната палата, Дома на нефтохимика, къщата на известната Бургаска фамилия Хаджипетрови – паметник на културата.

"Безспорно в последните години площадното пространство се оказва тясно и недостатъчно да събере желаещите да присъстват на събития, което обуславя необходимостта от разширяването му, осигуряване на площи за допълнително озеленяване, както и допълването му с нови обществени функции", сочи кметът в докладната си.

Според анализа му развитието на туризма, утвърждаването на града като регионален център налага необходимостта от изграждане на съвременен и модерен информационен център, а по този начин функциите на площадното пространство ще се интегрират с допълнителни - провеждане на конференции, образователни и културни мероприятия. Налага се и осигуряване на допълнителни места за паркиране, което задължително трябва да стане под нивото на терена.

Фестивал на солта се провежда в Бургас

Фестивалът на солта ще се проведе днес от 16.00 до 22.30 часа в района на Южно Атанасовско езеро – между басейните с луга, простр...

Обособеният имот е единственият в центъра на града, който повече от 20 години не се използва. Изоставен поради продължаващите дълги години съдебни спорове, ограден с предпазна ограда и недостъпен, той е като язва в сравнение със заобикалящата го среда. Според докладната това пространство е в „буквалния геометричен център на града“ и то е безспорно от значителен обществен интерес като единственото подходящо за публични дейности.

Имотът е на площ от 11 627 кв. метра и общината е безспорен собственик на близо 95% от него. Тя притежава 10989/11627 кв.м идеални части в него. Като основен собственик, общината е инициирала съдебна делба със собствениците на останалите общо 638/11627 кв. метра идеални части. Искът е предявен в края на 2013 година, като към настоящия момент делото е все още във първа фаза на делба и е подадена касационна жалба от останалите съсобственици. В хода на съдебното производство участниците в делбата са се редуцирали до 4 юридически лица – „Мариета“ ЕООД, „Търговски дом“ ЕООД, „Трендекс България“ ЕООД и „Музеум“ ЕООД. Според докладната основният спор не е по собствеността на терена, а дали има или не право на строеж за изграждане на т. нар. Градски универсален магазин.

„До настоящия момент съдът отхвърля твърдението на „Мариета“ ЕООД за наличие на такова право на строеж в полза на дружеството“, съобщава градоначалникът.

Съдебната делба, като особено исково производство, протича в две фази, а първата още не е приключила и може да продължи още дълги години.

Вандали строшиха лампа на бургаския площад "Тройката"

Първи вандалски прояви нанесоха щети на обновения площад „Тройката” в Бургас. Само няколко дни след като реновираното про...

Според Николов реализирането на такъв публичен обект трябва да обхване цялото пространство, което да бъде отредено за публична общинска собственост за изграждане на обект от първостепенно значение. За да не стои повече този имот като язва в центъра на града, кметът се позовава на чл. 135 от Закона за устройство на територията – проектът за изменение на ПУП-ПРЗ да се изготви служебно. А измененията на влезлите в сила общи устройствени планове по този ред според чл. 134 от ЗУТ се правят при настъпили съществени промени в обществено-икономическикте и устройствените условия, когато възникнат нови държавни или общински нужди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас