Как китайският вирус се отразява на работата на туристическите фирми​?

2539
Как китайският вирус се отразява на работата на туристическите фирми​?
Снимка: Getty

От днес в София се провежда туристическа борса, на която фирми от целия свят предлагат своите дестинации и обменят опит. Една от важните теми, която ще бъде подложена на обсъждане, е свързана с промените, които нанесе коронаривусът на бранша. Има ли отлив на туристи и как заразната болест се отразява на записванията за екскурзии по света?

Actualno.com потърси мнението на представители на различни туристически агенции в Бургас. Мария Бакърджиева работи от години в такава агенция и има наблюдения по темата:

“За Европа няма проблеми, хората се записват, но за по-екзотичните дестинации, като че ли има лек застой. Тези, които са се записали за по-далечни места, като Тайланд и различните острови ще заминават, въпреки че имат притеснения. Те са се записали много отдавна, организирани са, билетите са платени и при положение, че няма спрени полети и затворени граници, реално хората ще си изгубят парите и предпочитат да заминат. Имаме притеснени хора които ни питат за дестинации като Египет, където пътуването не се счита за опасно“.

Българин, завърнал се от Гуанджоу: Градът е пуст като на 1 януари и ти мерят температурата непрекъснато

Д.А. наскоро се връща от Китай и Тайван. Прекарал е няколко дни в Гуанджоу, един от най-големите градове в страната, а после е продълж...

Според Мария Бакърджиева не бива да се забравя и фактa, че като цяло месец февруари е по-свит откъм записвания. След новогодишните празници винаги се наблюдава подобен спад.

Тези, които не се притесняват, продължават да се записват и да се възползват от намаленията и офертите, които предлагат фирмите. Турция, Португалия, Испания са страните, за които няма отлив.

И от друга туристическа фирма в Бургас потвърдиха, че няма отлив от европейските им екскурзии и почивки. Автобусите с туристи, които пътуват за различни градове в Турция са пълни и утре един такъв заминава за Истанбул. Притесненията на хората основно са свързани с Китай, Тайланд, Виетнам.

По информация от други туристически фирми става ясно, че има отказали се туристи, които вече са платили за Китай и Япония, въпреки, че сумите са от порядъка на 5-6 хиляди лева. Туристическото изложение в София е една от надеждите на хората от бранша, проблемите да намерят някакво решение. На обсъжданията ще присъстват и представители на Комисията за защита на потребителите. Как обаче ще стане така туристите да си получат обратно парите и дали това важи и за туристическите фирми, които също са потребители? Отговорът на въпроса особено много интересува работещите в агенциите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com