X
 
 

Как китайският вирус се отразява на работата на туристическите фирми​?

739 0
Как китайският вирус се отразява на работата на туристическите фирми​?
Снимка: Getty
От днес в София се провежда туристическа борса, на която фирми от целия свят предлагат своите дестинации и обменят опит. Една от важните теми, която ще бъде подложена на обсъждане, е свързана с промените, които нанесе коронаривусът на бранша. Има ли отлив на туристи и как заразната болест се отразява на записванията за екскурзии по света?

Actualno.com потърси мнението на представители на различни туристически агенции в Бургас. Мария Бакърджиева работи от години в такава агенция и има наблюдения по темата:

“За Европа няма проблеми, хората се записват, но за по-екзотичните дестинации, като че ли има лек застой. Тези, които са се записали за по-далечни места, като Тайланд и различните острови ще заминават, въпреки че имат притеснения. Те са се записали много отдавна, организирани са, билетите са платени и при положение, че няма спрени полети и затворени граници, реално хората ще си изгубят парите и предпочитат да заминат. Имаме притеснени хора които ни питат за дестинации като Египет, където пътуването не се счита за опасно“.

Българин, завърнал се от Гуанджоу: Градът е пуст като на 1 януари и ти мерят температурата непрекъснато

Д.А. наскоро се връща от Китай и Тайван. Прекарал е няколко дни в Гуанджоу, един от най-големите градове в страната, а после е продълж...

Според Мария Бакърджиева не бива да се забравя и фактa, че като цяло месец февруари е по-свит откъм записвания. След новогодишните празници винаги се наблюдава подобен спад.

Тези, които не се притесняват, продължават да се записват и да се възползват от намаленията и офертите, които предлагат фирмите. Турция, Португалия, Испания са страните, за които няма отлив.

И от друга туристическа фирма в Бургас потвърдиха, че няма отлив от европейските им екскурзии и почивки. Автобусите с туристи, които пътуват за различни градове в Турция са пълни и утре един такъв заминава за Истанбул. Притесненията на хората основно са свързани с Китай, Тайланд, Виетнам.

По информация от други туристически фирми става ясно, че има отказали се туристи, които вече са платили за Китай и Япония, въпреки, че сумите са от порядъка на 5-6 хиляди лева. Туристическото изложение в София е една от надеждите на хората от бранша, проблемите да намерят някакво решение. На обсъжданията ще присъстват и представители на Комисията за защита на потребителите. Как обаче ще стане така туристите да си получат обратно парите и дали това важи и за туристическите фирми, които също са потребители? Отговорът на въпроса особено много интересува работещите в агенциите.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално