Какво не знаем за ползите от Атанасовското езеро?

7126
Какво не знаем за ползите от Атанасовското езеро?
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Изложбата на открито в Бургас има за цел да покаже не само красотата на лагуната, но и всичко онова което тя предлага на хората и животинските видове, които живеят в близост. Това е причината да бъде наречена "Атанасовско езеро - лагуната на живота".

Според проучвания, крайбрежните лагуните са едни от най-застрашените природни екосистеми. В България те са представена от Атанасовско езеро, което заема 13% от бреговата ивица в целия свят. Малко хора знаят, че лагуните осигуряват храна, защита от бури и наводнения. Те са място за отдих и обитание за птиците. Застрашени са поради замърсяването на водите, промяната в начина на ползване на земите и урбанизацията. Плитките им води и близостта до морето ги правят уязвими, поради измененията в климата и повишаването на морското равнище. За Actualno.com Радостина Титова, от проект "Лагуната на живота" разказва още за уникалната екосистема:

"Решихме да направим тази изложба, защото през годините доста неща разказваме за езерото и го представяме като най-богатото на птици място и където се добива морска сол. Но сега с тази нестандартна изложба показваме и другите му лица. Искаме да разкажем за всички ползи, които Атанасовско езеро носи на хората от Бургас и района. Това са така наречените екосистемни услуги. Защото то става все по-известно като място за здраве, за лечение. Басейните с луга и кал, в които през лятото влизат над 2 хиляди души за да се лекуват, вече са известни извън пределите на страната. Тази комбинация от близост с морето, с уникалните плажове с черен пясък и създадените условия за отдих и туризъм са нещо, което не може да се види на много места в Европа".

Много бургазлии приемат за даденост удобствата на лагуната Атанасовско езеро. Използването на солените басейни и кални езера се е превърнало в част от летните занимания на много хора. Изключително полезни за балнеолечение на открито, те имат все повече почитатели от целия свят. Лугата и калта са суровини за фармацевтичната и козметичната индустрии, хомеопатичната медицина и други отрасли свързани със здравето.

И през зимата езерото е обитаемо. То е дом за много птици, някои от които екзотични. Те са избрали да зимуват в лагуната, защото тя не замръзва и им осигурява храна. Това е причината почитателите на птици да идват за да наблюдават живота на пернатите. През всички сезони Атанасовското езеро е привлекателно място. Изложбата посветена на ползите от него може да се види на площад "Тройката" в Бургас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас призова да се дават идеи за изпълнение на плана за интегрирано развитие

Кметът на Бургас похвали двама първокласници (СНИМКА)

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас