Казусът "Алепу" се провали засега в Комисията по ревизията на управлението на Борисов

5040
Казусът "Алепу" се провали засега в Комисията по ревизията на управлението на Борисов
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Провал се получи по отношение на изслушването за "Алепу" в Комисията по ревизията, водена от Мая Манолова - защото никой от поканените институционални лица и не само не се появи, включително архитект Ангел Захариев, съпруг на външния министър в оставка Екатерина Захариева, който беше проектант на комплекса "Алепу Вилидж" докато "Главбологарстрой" беше основен инвеститор. Кой е инвеститор сега - НАУЧЕТЕ ТУК, както и чий брат е - ТУК!

Единствен присъстващ беше регионалният министър Петя Аврамова, но тя не взе отношение. Набързо беше гласувано да се продължи с втора точка от програмата - т.е. изслушване на бизнесмена Светослав Илчовски, а за "Алепу" да се отложи след това, докато се появят "поканените институции". Но и там се стигна до сериозен скандал - заради документите, които той твърди, че има и тяхната чувствителност, тъй като вероятно касаят търговска тайна и дейността на Стоковата и Фондовата борса. Какво казаха от БФБ - НАУЧЕТЕ ТУК!

"Главболгарстрой" се оттегля от проекта "Алепу Вилидж"

Една от най-големите български строителни фирми - "Главболгарстрой" обяви, че се оттегля от проекта "Алепу Вилидж" Процесът по реализа...

Особено нападателно се държеше депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, с реплики как трябвало вече депутатите от БСП да поемат председателството на комисията. Той поиска да се изслушат и представителите на фирма "Градус", а НСО да пазят Илчовски: "Ако вие сглобите сценарий и този човек пострада, познайте кой ще е виновен".

Началото

Тема на тази комисия трябваше да е проверка на разходите на дружества с поне 50% държавни участия. Знаете, че по казуса "Алепу" се водят съдебни дела – да викнем и съдията да ни даде отчет. По втора точка имаме 1 човек (бел. ред. – Светослав Илчовски), който разказва по картинки – ясно е, че няма никакви писмени доказателства. Тази комисия заприличва на трибунал. Нямаме против по втора точка да се сезира прокуратурата – но на тази комисия ѝ променихте предназначението, за да извлечете политически дивидент, г-жо председател (бел. ред. – Мая Манолова). Евала, вие си получихте своя звезден миг. Предлагам само изслушване на министър Петя Аврамова относно дейността на "Автомагистрали" ЕАД, дейността на "Български ВиК холдинг" ЕАД и изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, заяви депутатът от ГЕРБ Дани Каназирева. Според нея, това е цирк – не един разказ може да се каже за всеки тук, по думите ѝ.

Колегата ѝ Тома Биков се оплака, че никой не е дал на ГЕРБ документи, подкрепящи твърденията на Илчовски. Последва спор с Мая Манолова, че документите трябва да се обсъждат публично, защото тя обясни как на предишното заседание било взето решение документите да се гледат на затворено заседание – заради чувствителна информация и данни.

От "Демократична България" за Алепу: Човекът, издал разрешителното, е станал директор на РИОСВ

Човекът, който е издал разрешението за строеж на "Алепу вилидж", е повишен от министъра на околната среда Емил Димитров-Ревизоро в дир...

Веднага възрази Румен Гечев, депутат от БСП и министър на икономическото развитие от кабинета на Жан Виденов, който изтъкна – за "Алепу" ще видим институционална немарливост, при г-н Илчовски има твърдения за финансови измами, борсови схеми и съмнение за ощетяване на държавния бюджет. А колега му Явор Божанков заяви, че в случая с Илчовски става въпрос за твърдения, касаещи цени на храни и насилствено изземване на бизнеси. "Компетентни органи че има, има – те са доказали, че са пасивни, когато става въпрос за близки до управляващия кръг", иронизира той. Божанков поиска да разбере повече по отношение на Илчовски и казаното от него, че Петя Аврамова му се обаждала да го заплашва с "наши прокурори" – т.е. за евентуална роля на прокуратурата. Мая Манолова изрично се застъпи да се чуе всичко за Алепу и "тази безобразна сграда", защото имало и нападки от депутати от ГЕРБ, които свързвали нейното име с проекта. И в крайна сметка беше прието да се чуе всичко по темите "Алепу" и "Светослав Илчовски".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас