Кметът на Бургас защити системата за управление на водите в общината

2871
Кметът на Бургас защити системата за управление на водите в общината
Снимка: Община Бургас

В рамките на 30 минути започва евакуация на село Равнец, за час и половина бяха евакуирани 70 души, от които 15 лежащо болни, както и малки деца. Чак сутринта на място дойдоха пожарникари. Така кметът на Бургас Димитър Николов защити похарчените 1 000 000 лева за система за управление на водите в Община Бургас след обвинения, че са харчени пари, а има човешки жертви.

Николов изрично подчерта, че заради системата няма жертви, но той визираше само Община Бургас. Припомняме, че в Бургаска област загинаха трима души, а една жена е в неизвестност, като днес, 27 октомври, в търсенето ѝ се включват кучета-спасители. Кметът на Бургас каза, че на мониторите на системата за наблюдение няма как да се видят скъсвания и пробиви в язовири в съседна община, като Камено, защото системата покрива само Бургаска община.

Директорът на НИМХ към Цветанов за наводненията: С мензура и 40 лв. толкова

Следим метеопроцеса още от петък, 20 октомври, като моделът е много сложен и тогава дори изглеждаше, че дъждовният фронт отива към Родо...

Вчера, 26 октомври, самият Николов, а и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, казаха, че 4 от язовирите със скъсани стени са в Бургаско, 2 са в Камено, а 1 – в Айтос. 6 са общински, а 1 – "Чотората", е частен и собственост на син на общинска съветничка на БСП. Точно от този язовир е тръгнала приливната вълна, която е довела до скъсване на стените на останалите язовири.

Язовир "Чотората" е собственост на фирма "ДИЕМ", чийто собственик и управител е Димитър Мутафов. Той е син на Димчо Мутафов и д-р Елена Димитрова, която е общински съветник от квотата на БСП в Камено. Тя е и член на Изпълнителното бюро на БСП-Камено, както и председател на Комисията по екология в Общинския съвет в Камено.

Димитър Николов обясни пред Нова телевизия, че когато водата мине критично ниво, има звуков сигнал, предупреждаващ дежурния, който следи какво се случва. Кметът на Бургас потвърди и, че е получен оранжев код за очакваните валежи от НИМХ и са били нащрек. Имахме информация от по-рано, час и половина, като заради тази система изведохме хората. Системата обаче не може да предпази от наводнение, каза кметът на Бургас.

Градоначалникът обясни и, че системата е пилотна и не навсякъде, където в Община Бургас имаше проблеми, е имало датчици – например в Горно Езерово. С този дъжд вече имаме информация къде да разполагаме нови датчици, уточни Николов.

Системата за наблюдение

Цветанов хвърли вината за наводненията в Бургаско на метеорологичната прогноза

Метеорологичните условия са предпоставка за възникване на подобни бедствия. Нека кажа, че подаденият код за валежите беше жълт. Местни ...

Системата следи реките в Бургаска община – например Чакърлийска, Изворска и Малката река. Нейните "очи" са 22 хидрометрични станции. Прави обаче впечатление, че към момента няма данни за някои от присъстващите водни басейни - реките Чакърлийска и Малката река, както и язовирите "Погребите" и "Хур дере".

Основните дейности на системата, която е създадена по проект "Управление на риска от наводнения" (IMFR), финансиран по програма BG02 "Интегрирано управление на морските и вътрешните води", са следните:

1. Разработване на информационна система за управление на водите.

Скъсаните язовири в Бургаско не били опасни, защото били далеч от хора

Собствениците на 7-те микроязовира, чиито диги се скъсаха при проливния дъжд в Бургаска област, вероятно ще бъдат санкционирани, но не ...

2. Инсталиране на специализирано оборудване за осъществяване на 24-часов мониторинг на водните басейни нa територията на община Бургас.

3. Създаване на възможности за превенция чрез ранно идентифициране на потенциални заплахи, както и създаването на прогнозни модели, които да подпомогнат местната власт и всички заинтересовани страни при вземането на решения за предприемане на мерки, с цел ограничаване щетите от наводнения.

4. Информационната система ще включва няколко основни компонента. Предвижда се да бъдат монтирани сензори и оборудване за осъществяване на 24-часов мониторинг на нивото на водата и количеството валежи, което ще позволява и лесно надграждане за измерване качеството на водата, влажност на почвата и др. Ще бъде инсталиран софтуер за събиране на данни и автоматичното им валидиране. Събраните данни ще се насочват към контролен център. Мрежа от видеокамери непрекъснато ще следи състоянието на реките и морето.

Информационната система представя подробни карти на застрашените територии. Тя дава възможност на Община Бургас да разработва сценарии за точни и навременни действия за управление риска от наводнения, както и да създаде ефективна система за ранно предупреждение, пише в официалната информация за проекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас