X
 
 

Кметът на Царево: "Бетон" не е обидна дума, когато всичко е законно

4794 0
photo of Кметът на Царево: "Бетон" не е обидна дума, когато всичко е законно
Снимка: Община Царево
В последните дни строителството по Южното Черноморие отново е водеща тема в социалните мрежи и във всички медии. Последният случай, изграждане на ваканционен комплекс на къмпинг "Арапя", провокира разнопосочни дискусии. От Actualno.com потърсихме кмета на Царево Георги Лапчев, за да разберем повече подробности за строежа и това дали той е законен.

Г-н Лапчев, как ще коментирате поредната информация в медиите, че строежът между Арапя и Царево е незаконен?

Това, което община Царево е направила още миналата седмица, е, че във връзка с насъбралите се коментари за строежите по морето, проверихме абсолютно всички обекти, за които има издадени разрешения за строеж, за да видим дали са коректни или не. Едва ли има някой, на когото не му е ясно, че всички спекулации около строежите са политическа поръчка. Как така се оказа, че всички обекти са законни, а ние още имаме притеснения? Призовавам природозащитниците да се тревожат, когато нещата са незаконни, а в обратния случай, да бъдат спокойни. Не може законът да казва "да", а Facebook да казва "не" и всички да се подчиняваме на социалната мрежа. Започнахме да залитаме в една много странна посока. Затова вярвам, че Facebook не е закон, а законът трябва да бъде изпълняван такъв какъвто е.

Какъв тогава е случаят на къмпинг "Арапя"?

Това е частен имот с всички необходими разрешения. Сега съм поръчал проверка, за да може още веднъж да се уверим, в най-големи детайли, че не сме пропуснали нещо. Даже си мисля, че заради проверката, която направихме миналата седмица, идват реакциите. Но нека да се върнем назад. Кога е издадено разрешението за строеж? Ще ви кажа веднага - през 2007 година, когато и държавата и общината са управлявани от БСП. Така че, когато говорим за строежи около морето, нека кажем цялата истина. 

Вие също сте имал разговори с инвеститорите. Разкажете ни повече за това.

Да, така е, но позволете ми първо малко да се съмнявам в това, което се случва. Ние сме направили всички необходими проверки, извършили сме всички съгласувателни процедури от институциите, поради което е било преиздадено разрешение за строеж. Моето лично мнение е, че там никога не е трябвало да има нещо. Само че живеем в Европа и частната собственост е неприкосновена. И когато дойде човекът и покаже нотариалният акт, трябва да го уважим. Заради това влязохме в тежки разговори с този инвеститор и за разлика от това, което е било предвидено през 2007 г., сега позволихме близо 4-5 пъти по-ниски показатели. Тогава са били предвидени едни високи сгради на 4 етажа, което е абсолютна плътност! След разговори стигнахме до решение, че това не е добре и те бяха сърдити, защото това са загуби за тях, но накрая си стиснахме ръцете и се реши да се строят къщи. Това е истината за там! Всичко останало и опитите за релация с други обекти, които са по-на север в други общини, много моля, да не бъдат правени.

Какво предстои по отношение на строителството?

Ситуацията е напълно коректна и е под наш контрол. Всеки, който иска да получи допълнително информация, е добре дошъл. Чудесно е, че обществото следи внимателно случващото се по Южното Черноморие. Ние нищо не крием и държим на прозрачността. В нашата проверка от миналата седмица установихме, че фирмата, която е строител там, не отговаря на едно от условията на закона. Не е поставена ограда и табела, за което беше санкционирана и има написан акт.

Като човек, какво е вашето отношение, когато се строи на такива места?

Отлично зная, че това е много красиво място и фактът, че е на първа линия, ще породи социален интерес. Но истината е, че отговаря на закона. Аз съм инженер-лесовъд и искам да ви кажа, че черният бор няма място там. Той е изкуствено създадена култура, която така или иначе е към своя край и не може да издържи повече от 60-70 години на това място.

Като заключение смятате ли, че хората първо ще се информират, преди да коментират?

Много държа истината да излиза наяве, защото тя е най-добрата политика. И когато има такива политически партенки, които се хвърлят и използват за генериране на фалшиви новини е обидно и за журналистиката. Нека да кажем каква е истината. Къде бяха всички тези хора, тогава когато ставаха всичките бели? Кой излизаше да ги коментира и да задава въпроси? Общината е направила всичко, което може. "Бетон" не е обидна дума и има нужда от него, когато всичко е законно.

Интервю на Гергана Цонева

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално