Кметът на Царево: Заради бавенето с ОУП са пропаднали поне 100 млн. лева инвестиции

5438
Кметът на Царево: Заради бавенето с ОУП са пропаднали поне 100 млн. лева инвестиции
Снимка: Община Царево

Георги Лапчев е кмет на община Царево от 2011 година. Той е магистър по специалността "Горско стопанство" от Лесотехнически университет – София. Бил е старши лесничей и заместник-директор на Горското стопанство в село Кости, а също така директор на ДГС – Царево.

Г-н Лапчев, в сайта на МРРБ пише, че проектът за изменение на ОУП на община Царево трябва да е готов до края на месец септември. Докъде стигна процедурата за приемането му?

За съжаление това, което пише на сайтовете, и това, което е всъщност, винаги е нещо различно. Дано не се окажа прав, но като че проектът отново зацикли, защото в момента сме в процедура по приемане или по-скоро одобряване на Доклад за оценка на съвместимост на Изменение на ОУП. След като получим положителното становище на МОСВ за този доклад, тогава със сигурност процедурата може да продължи в посока обществени обсъждания и съответно приемане на Общ устройствен план. За пореден път в момента очакваме експертите да дадат своята тежка дума – дали идеята е екологична, или не.

МРРБ пое ангажимент да се премине към съкратена процедура. Има ли съществен напредък оттогава до сега?

Не мога да кажа колко са съкратени сроковете, казвам какви са фактите. Истината е, че от общината ще продължим да пресираме МРРБ, че си искаме нашия ОУП, защото той вече 9-та или 10-та година чака своето одобрение. Променяйки се, той много бавно се променя и това изнервя всички ни. Има направени много сериозни стъпки направени. Не една и две срещи направихме между МРРБ, МОСВ и общината, което е добър знак, че се работи в тази насока. И факт е, че постигайки положителната оценка на ДОСВ означава, че половината от пътя е изминат. Доклад за оценка на съвместимост - това е документът, с който МОСВ ще постави стартът на екологичната оценка, ще посочи параметрите на оценката, която е неразделна част от ОУП. Той посочва територии, параметри, възможности за развитието във времето напред. Това е най-очакваният документ, за да продължат процедурите. Ако сроковете се движат така, както се разбрахме на една от срещите ни, най-вероятно ще стигнем до реална поправка на ОУП през месец март. Но дали това ще се случи, само времето ще покаже.

Тоест, върви се към край, но не се знае колко е близък или далечен той?

Винаги се е вървяло към край. Но в последните 8 години винаги е имало други пътища, през които се е минавало. Поради една или друга причина краят така и не се е видял. Надявам се, че този път наистина ще стигнем до финал. И община Царево ще си отдъхне с приет ОУП, какъвто и да е той, защото честно казано отчаянието на хората е вече пълно. Толкова дълго време просто нищо не се случва, а това е много сериозен стоп за просперитета на нашата община. Ние сме с абсолютно свързани ръце. Реално имаме ОУП, който е със спряно действие, защото започва неговата поправка. Тоест, хем имаме план, хем нямаме. За съжаление приемането на ОУП пък "изтрива" стария териториален устройствен план, което на практика ни поставя в хипотезата, че нямаме абсолютно нищо. Законът казва, че до приемането на нов ОУП действа старият. Добре, но пък ние имаме нов, който макар да е неработещ, юридически обезсилва стария. И това ни поставя в хипотезата на "зависване". Има един такъв термин при хеликоптерите. Ние просто сме зависнали и от години нямаме нищо. Който иска да направи каквото и да е където и да е, ние не можем да следваме никаква процедура, тъй като нямаме основа. Няма как да строим къща, ако нямаме основа.

В такъв случай, когато подадат ПУП в общината, респ. към Общинския съвет, вие до къде може да стигнете?

Ако ПУП-а е в границите на населеното място, сиреч в града или в селото, можем да го разделяме на две и ги придвижваме. Но когато трябва да разгледаме всякакъв друг вид устройство, винаги казваме: "Не можем да отговорим към настоящия момент, тъй като нямаме действащ ОУП. За територии, които са предвидени за разширяване, преписки не се приемат". И това е нашият отговор години наред и това, повярвайте, е много тежко. И когато се срещам с хората, да го обясня, а и защото стана легенда, че в община Царево никаква инвестиция не може да се случи.

Колко пъти досега сте казали "не"?

Съвсем смело мога да Ви отговоря, че съм го казал стотици пъти. И хората просто са спрели вече да питат - в надежда и очакване някога да има ОУП.

При такова положение дали се строи незаконно?

Това е един от последващите ефекти. Веднага Ви давам примера с незаконните къмпинги. Принципно хората се страхуват да строят незаконно. Те знаят, че законът ще се приложи със строгост и всеки, които иска да направи качествен бизнес като туристическа дейности или дори да си изгради къща за семейството, няма как да вложи средствата си със съзнанието, че е незаконно. Просто стои и чака. Но за да се създаде един незаконен къмпинг, там няма инвестиции. При невъзможността на закона да отговори, просто едни хора идват и населяват нечии територии и казват: "Ние сме законът!". Община Царево има честта да бъде най-морската община в България със своите 64,5 км брегова ивица. Затова имаме толкова много плажове, заливи, места, за които се зараждат разни идеи. И тръгвайки да търсим начин как да ги направим законни, опираме отново до нашия любим отговор: "На този етап не може, защото нямаме ОУП".

Правили ли сте изчисление на спрените досега инвестиции?

Такъв анализ не сме правили. Той би бил малко имагинерен като стойност. Като има информация за проблема с ОУП, не би се появил например инвеститор, готов да вложи 100 млн. евро. Със сигурност има спрени инвестиции поне за 100 милиона – и това е съвсем малка цифра, защото и по-големи инвестиции биха могли да се направят. Както казах, близо 1/5 от морската граница на държавата е заета от община Царево. Така че ние имаме достатъчно територия за инвестиции. Но ние ги правим невъзможни. Колко сме изгубили - можем само да гадаем. Жалко, че не сме успели да се възползваме от тях и дано този отчаян поход към нищото свърши колкото се може по-рано. Поне да минимизираме щетите, защото те продължават да се трупат.

Какви важни инфраструктурни проекти реализирате в момента?

Предвид това, че не можем много широко да се обърнем към бизнеса, постигнатото не е никак малко. Ние сме морска община и все пак имаме възможности. С помощ от държавния бюджет, от общинския бюджет и с европейски средства изграждаме инфраструктура. Направеното не е никак малко. Тази седмица стартираме строителството на новия център на град Царево и до началото на сезона ще имаме чисто нова градска среда.

За нея имахте жалба в КЗК, но с отказ за образуване на производство?

Точно така. Имахме жалби и те приключиха. Сега сме в процедура по договаряне и започваме строителните дейности за близо 2,5 млн. лв. Много сериозно ще се обърнем към строителя, за да имаме изцяло нов облик на града до началото на сезона.

Стартирали сте и изграждане на крайбрежен парк?

Той е по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция - втората част от южния парк. Южната част беше изградена през по-миналата година също по европроект през т. нар. "рибарска" програма. Сега ще изградим втората част. И с това цялата северна страна на централния залив ще се оформи като един зелен пояс между града и морето. Парковото пространство ще бъде заето с места за отдих. Планирано е едно игрище за игра на петанк (игра с топки, национален спорт във Франция - б.а.). Ще има зона за шах, много шезлонги, разположени върху "зелен" плаж върху пясък. Това ще бъде зеленина, която гледа към морето - много приятна идея, която ще бъде реализирана до месец-два, максимум до месец март. От дистанцията на времето мога да кажа, че годината беше трудна. С много проекти се справихме, много събития се случиха, но самата година вървеше трудно.

Чисто прагматично какво показва анализът на отминалия летен сезон?

Със сигурност имаше много висока посещаемост. Като бизнес, оборот, динамика тази година беше по-силна от предходната. Каквото и да се говори в туристическия бранш за община Царево, мога да кажа, че макар и минимален, имаше ръст.

Има общини, които се хвалят с рекорден ръст?

Аз предпочитам да бъда реалист. Да, имаше много хора, но трябва да се направи добра преценка и да се пресметнат какви бяха възможностите за бизнес, за стокооборот, дали всички тези хора просто посетиха нашата община, за да си почиват, или това беше един чисто туристически марш в обиколка на цялото Черноморие. И какво произлиза като продукт накрая. Затова казвам, че икономическият ефект тази година е по-добър от предходната. Да, категорично имаше много повече хора, но това трябва да бъде добре балансирана цифра и не може във въздуха да се хвърли една информация от типа: "Беше много по-силно лято". Всъщност беше по-добре от предходното, има много сериозен потенциал, който може да бъде развиван, което според мен е важната част.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com