X
 
 

Мощите на Свети Георги от Атон отиват в Бургас

Бургас ще има втори светец-покровител. Освен от Свети Николай Чудотворец, градът ще бъде закрилян и от Свети Георги Победоносец. Негови мощи от манастира Ксенофонт в Света гора ще бъдат подарени на Бургас навръх големия християнски празник Гергьовден. Светецът е на особена почит в атонската обител, където се пази и негова чудотворна икона.

Светинята ще бъде донесена в Бургас по време на официалното честване на Гергьовден и след благославянето на бойните знамена, което ще се състои на площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на Общината.

България и Македония отбелязват заедно Деня на храбростта

За десета поредна година Фондация "Българска памет" организира поклонение на българското военно гробище в Ново село, Македония и тържес...

Мощите ще бъдат ескортирани от жандармерия, носени от архиерейския наместник отец Севастиян и връчени с тържествен ритуал на Сливенския митрополит Иоаникий. От площад „Атанас Сиреков“ с процесия съставена от представителни военни части на Гарнизон Бургас, бургаското духовенство и гражданството, реликвата ще бъде отнесена до църквата „Св. Богородица“.

Мощите на свети Георги от манастира Ксенофонт се съхраняват в специален реликварий. Част от неговата украса е златна ръка, в която са вплетени нетленните останки на Победоносеца. След пренасянето им в Бургас те ще даряват жителите му със сила и смелост.

В Бургас се пазят други две църковни реликви. В катедралата „Св. Св. Кирил и Методий“ се намира част от Светия Кръст. Ампула с миро от мощите на св. Николай Чудотворец е другата реликва, пред която отправят молитви миряните в морския град. Тя бе дарена за новостроящия се храм в „Меден рудник“, който носи името на светеца. Мирото изтича всяка година на 9 май от гроба на Чудотвореца в италианския град Бари.

Даряването на светите мощи става възможно благодарение на инициативата на кмета на Община Бургас, съдействието на Балканското атонско дружество и „Лукойл“.

Свети Георги става покровител на Плевен

Свети Георги Победоносец става закрилник и небесен покровител на Плевен, съобщава изданието topnovini.bg. Това обяви днес кметът на Общ...

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
    Малко ми е странно... Защо от Атон ги даряват във Бургас вместо на Зографски манастир пак в Атон, който носи името на светеца и има три негови чудотворни икони...?
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
    Не четеш ли ...Лукойл. Руснаците така искат.Атон от края на 50-те е закрилян официално от СССР ,днешна Русия.Тъй като те единствено могат да окажат закрила на нашата православна църква.Да благодарим на Бога,че след Византия - Русия може да продължи това свято дело. Послепис: Не симпатизирам особено на ересите католици и компания.Ватикана беше на грешен път 1000 години,а сега иска да поправи...Еми виж още ›› не може.Не симпатизирам и на външната политика на Русия в момента ,по специално на "другаря" Путин.Но признавам ,че да ходиш всяка година в Атон за 10 дни да се молиш,е висок признак на морал спрямо християнските разбирания.Благодаря за разбирането.
    : 1 !