Полет в солта - Атанасовден за Атанасовското езеро

5334
Полет в солта - Атанасовден за Атанасовското езеро
Снимка: Община Бургас

Няма друго такова природно място, което всяка година да празнува имен и рожден ден – само забележителното Атанасовско езеро край Бургас. И тази година няма да направи изключение. По случай празникът, ви каним на представянето на книгата "Полет в солта" - нарисувана, дизайнирана и издадена от младата художничка Биляна Дешева.  

През юли 2020 г. Биляна прекара един месец в пространството „симБиотично“ рисувайки Атанасовско езеро и неговите пернати обитатели – пеликани, фламинго, лопатарки, чапли, рибарки, корморани и др. Красивите цветни пейзажи на лагуната, солничарските постройки, дигите и каналите са послужили за вдъхновение на художничката, която създаде 25 големи платна и десетки скици и графики. Последваха изложби в Бургас и София, за да могат повече хора да се насладят на нейното изкуство и да се запознаят с Атанасовско езеро. Биляна обаче не спря до тук, а реши да издаде специална книга, в която да събере картини, скици, графики и да разкаже за обитателите на езерото. Така се създава бутиковото издание „Полет в солта“. Средствата от продажбата на всяка книга Биляна дарява на БФБ за дейности в Атанасовско езеро.

Нов вид за фауната на България открит в Атанасовското езеро

По време на мониторинга на птиците на Атанасовското езеро, който се провежда от екип на БДЗП в рамките на проект „Лагуната на жив...

На 18 януари 2022 г. от 18 часа в залата на Регионална библиотека „П. Яворов“ в Бургас младата авторка ще представи своята книга и ще разкаже за впечатленията си от живота в Бургас – градът на езерата и птиците. Ще бъде прожектиран и късометражния филм Landless на художник-сценографа Любика Георгиева - дебютната й изява като режисьор. През 2020 двете млади дами реализираха своя общ арт проект "Полет в солта", финансиран от Национален фонд Култура в партньорство с БФБ и БДЗП.

Естествено като на празник ще има и подаръци за всички гости. Във фейсбук страницата на Българска фондация Биоразнообразие ще бъде излъчвано представянето на живо, за тези, които не са в Бургас или не могат да участват.

Атанасовско езеро е една значима природна територия, оценена като забележителен ландшафт на европейско ниво, най-богатото на птици място в България и най-емблематичния пейзаж на Бургас. Езерото привлича все повече нови видове – като розовото фламинго и водното конче Тъмно-смарагдово водно шило. Преди месец тук беше открит нов вид за фауната на България – дългоклюния вретенар.  

Но наред с всички поводи за гордост, идват и нови заплахи – климатичните промени се отразяват на екосистемата и обитателите, прекомерното застрояване на крайбрежните части ще промени удивителния пейзаж, а изоставането на традиционния солодобив ще се отрази върху цялото езеро и то вече няма да е каквото го познаваме днес. Вижте краткото видео, което сме подготвили по случай празника: https://youtu.be/pFjvmsphLjw 

Четири маршрута около Атанасовско езеро вече са в онлайн карта и очакват своите посетители

Атрактивно през всички сезони, Атанасовско езеро е подходящо за пешеходни и вело турове. Българска фондация Биоразнообразие представя 4...

Събитието се организира в рамките на LIFE проект "Лагуната на живота", който се изпълнява от БФБ, БДЗП, Черноморски солници АД и Заедно 2011.  

За повече подробности следете нашият фейсбук Лагуната на живота или сайта ни https://lagoon.biodiversity.bg/ , както и събитието във Facebook https://www.facebook.com/events/1111096552996962

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас