X
 
 

Продължава походът на Бургас срещу пластмасата

1316 0
photo of Продължава походът на Бургас срещу пластмасата
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Поредната арт инсталация, която помага на околната среда, беше открита официално в Бургас. По най-близката до морето алея са поставени пет „миди“, специално изработени за изхвърляне на пластмасови бутилки.

Те са изработени от Жанина Дубарова-Костадинова, която спечели конкурса „Моят зелен град“. Идеята и за красиви съоръжения, в които да се поставя пластмасови изделия спечели журито.

Actualno.com разговаря с Жаклин Цочева – Директор публични комуникации и Връзки с обществеността на една от фирмите, които заедно с община Бургас са инициатори на събитието:

“Тези „миди“ са разположени по крайбрежната идея. Те са доказателство, че само заедно можем да направим градовете по-добро и чисто място за живот за нас и за децата ни. Работим в партньорство в община Бургас и филиалът на НХА в града. Професор Янков ръководеше кампанията, която се проведе на конкурсен принцип. Студенти и преподаватели взеха участие в нея, за създаването на инсталация с красива и функционална форма. Основната идея е, да се събира пластмаса, която по-късно да бъде рециклирана. Всеки, който си тръгва от плажа може да смачка бутилката, да я затвори с капачката и да пусне вътре. На плажа да не изхвърляме отпадъци,  нито в морето, а да ги събираме и рециклираме и те отново да станат бутилки. Пластмасата е един от материалите, които са евтини, гъвкави, леки, хигиенични и най-важното на 100 процента рециклируеми“.

Новите съоръжения са поредните, които приканват бургазлии и туристи да събират боклука разделно, да проявят отнощение към рециклирането и да участват в процеса по всеки възможен начин. Изкуството и екологията си подават ръка в полза на една по-чиста природа.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители