X
 
 

Рибена чорба ще се лее в Несебър в продължение на три дни

1299 0
photo of Рибена чорба ще се лее в Несебър в продължение на три дни
Снимка: община Несебър
Фестивалът „Есенни пасажи“ ще се проведе в Несебър от 18 до 20 октомври. Той ще бъде отрит тази вечер с концерт на площад „Месамбрия“ в стария град. Състави от НЧ „Яна Лъскова 1905“ ще зарадват публиката с изпълненията си и ще открият проявата официално. Сред тях са Фолклорните Формации „Българка“ и „Македонка“ и Хор за гръцки песни „Месамбрия“.

На 19 октомври започва най интересната част от фестивала - традиционният конкурс за вкусна рибена чорба. Участниците са рибари, които на борда на риболовните кораби ще приготвят морския деликатес. Събитието е с начало 15.30 часа на площад „Месамбрия“.

Спортна зала с басейн ще строят в Несебър

Спортна зала с басейн започват да строят към ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Несебър. Поръчката е финализирана и за изпълнит...

За Actualno.com разказва Кремена Стоянова, експерт от Община Несебър:”Рибният фестивал се провежда за седма поредна година. И този път в продължение на три дни сме подготвили интересна културна и кулинарна програма за нашите гости. Интересното е, че с всяка година те стават все повече и идват не само от страната, но и от чужбина. Другото важно е, че рибената чорба, която ще приготвят екипажите на рибарските кораби от Несебър, ще бъде оценявана от жури с председател шеф Георги Иванов. Той също ще демонстрира как се приготвят рибни деликатеси. Всеки присъстващ ще може да опита от тях и разбира се и от чорбата, която се приготвя от екипажите на борда на корабите .“

Оказва се, че много често мнението на публиката и журито съвпадат при оценката на рибената супа.

Закриването на фестивала „Есенни пасажи“ отново ще бъде с концерт. В него ще участват групите „Сюрприз“, „Луминус“ , „Морски звездички“ и други изпълнители.

Организаторите на събитието вярват, че това е един от начините са съхранение на древния занаят и запазване на традициите свързани с него. Поминъкът рибарство и до днес се развива успешно в Несебър. Градът, който е под закрилата на ЮНЕСКО, очаква гости от различни краища на света за фестивала с морски вкус.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители