Родители защитиха учителки след случаи на насилие в детска градина в Бургас

7402
Родители защитиха учителки след случаи на насилие в детска градина в Бургас
Снимка: Националната гражданска инициатива за качествена и иновативна образователна система

Нямам нито устен, нито писмен сигнал за случилото се в група "Мики Маус". Така директорката на детската градина "Брезичка" в Бургас коментира скандалния случай с насилие, упражнено от две учителки върху малки деца.

Директорката призна, че е имало идея за видеонаблюдение в градината и точно възпитателките от "Мики Маус" не са искали групата да е част от този проект. Сега Светла Петрова, една от заснетите със скрита камера, е в болничен и той ще бъде проверен – дали е истински. Нейната версия е, че децата тренирали народен танц и в него имало упражнения с пръчка.

Сега е добре, говорим с нея, ще има психолог, което много ни облекчава, защото е стресирана. Това заяви Мария Гюзелева, майката на едно от децата, които са основни "герои" в скандалното видео с насилие в детска градина "Брезичка" в Бургас.

Прокуратурата започна проверка за насилие в детска градина в Бургас

Спешна проверка и десетдневен срок за събиране на данни и сведения по случая със скандалното видео от бургаската детска градина „...

По думите на Гюзелева, дъщеря ѝ започнала да проявява необяснима агресия – физическа и вербална. Постепенно станало ясно, че учителката Светла Петрова я е биела, а за другата възпитателка – Милена Иванова, малкото момиченце казвало, че няма да каже. Майката, обаче, защити останалите възпитателки, като беше категорична, че дъщеря ѝ ходела при определени госпожи с голямо желание и любов.

Друга майка – на детето, на което Милена Иванова удря шамар и нарича "тъпунгер", разказа, че оставила детето си в тази детска градина заради медицинска сестра, която е много добра. А трета майка каза, че имала много добри впечатления от персонала и не вярвала на момченцето си, че било удряно по главата.

Междувременно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че още в рамките на днешния ден и в началото на следващия ще има достатъчно данни, за да вземе прокурорът решение за кое престъпление да образува досъдебно производство.

"Това, което Прокуратурата е разпоредила и ще участва в събирането на данни, касае малтретиране на малолетни лица. Колегите от Бургас са разпоредили събиране на данни за причиняване на телесна повреда на малолетно лице от длъжностно лице или за изтезаване на малолетни лица", поясни тя през bTV.

Община Бургас внесе сигнал в прокуратурата за случая на насилие в ОДЗ "Брезичка"

Община Бургас внесе в Прокуратурата и Държавна агенция за закрила на детето сигнал за случая на насилие над деца в ОДЗ "Брезичка", съоб...

"Още вчера рано сутринта, когато бяха излъчени кадрите, Районната прокуратура в Бургас се самосезира. 1 час след излъчването им вече беше разпоредено на МВР и на Дирекция „Социално подпомагане“ спешно извършване на проверка със срок 10 дни", посочи Румяна Арнаудова.

"Насилието над деца, независимо дали в детска градина, или с увреждания е абсолютно недопустимо явление. Прокуратурата ще изпълни задълженията си по закон и ще преследва извършителите по всички направления", каза още говорителят на главния прокурор.

От понеделник, 5 февруари, детската градина ще е с ново ръководство, ще има и психолог, който да работи с децата от група "Мики Маус". Има и съгласие в градината да има видеонаблюдение, което може да бъде изградено за седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com