Ще има ли бедствено положение в Поморие и Несебър, решават следващата седмица

1459
Ще има ли бедствено положение в Поморие и Несебър, решават следващата седмица
Снимка: iStock/Guliver

Основният източник на вода за Южното черноморие е язовир Камчия, обемът му е намалял с 80%. Около 20% от оставащата вода може да се ползва за битови нужди. С решение на МС от 9 декември язовирите "Порой" и "Ахелой" се прехвърлят на областният управител на Бургас – Вълчо Чолаков.

"Следва тези два язовира след решение на ВиК сдруженията в областта да бъдат предадени за експлоатация и поддръжка на ВиК Бургас. В момента има общински сесии за опълномощаване на кметовете за това прехвърляне. Очаквам да получа пълномощията от екоминистъра и МРРБ до утре , 11 декември. Така че другата седмица да успеем да проведем общо събрание и да подпишем анекс с ВиК за инвестициите и ремонтите на двата язовира.", обясни Чолаков пред btv.

Отстрани изглежда, че процедурата се задвижи след скандала в народното събрание, когато министър Емил Димитров обяви, че Бургас ще е новият Перник – заплашен от водна криза през май, съгласи се областният управител.

"Но аз знам, че процедурите са задвижени много преди скандала: плановете за двата водопровода от язовирите към Камчия се предвижват, самите общински решения също се подготвят отдавна. Така че дейности за подготовката на резервно водоподаване има във времето назад", каза той.

До 20 февруари свързващите съоръжения трябва да са изградени, според министър Димитров".“Всички съоръжения не могат да бъдат изградени, голяма част от тях – могат, всички – е почти невъзможно“ , подчерта шефът на ВиК Бургас – инж. Ганчо Тенев.“Ще направим всичко възможно да ги изградим бързо. Първата работа, която ще направи ВиК Бургас, е да ремонтира стените, което е най-важното, за да задържим водата в язовирите. Оттам нататък ще работим по другите съоръжения“, категоричен беше той.

Връзката ще бъде осъществена с помпени станции и водопровод. „Така или иначе деривация Камчия минава на близко. Няколко пъти сме казвали, че трасето от Ахелой е 3 км, а от Порой – 7 км. Трябва да бъде изграден 10 км водопровод с 3 помпени станции: една на Ахелой, и тъй като Порой е много нисък язовир, денивелацията с Камчия е много голяма – там има две помпени станции “, обясни инж. Тенев.

Обемът на единият язовир е 12 млн. кубика, на другия 40 – полезният обем, който може да се ползва, е около 45 млн. кубика, което е горе – долу потреблението на окръг Бургас за 1 година, уточни още той.

Колко е широк гърбът на Ревизоро?

Един евреин разказва на свой приятел следната случка: "Една събота си вървях и на пътя си видях банкнота. Чудих се как да я взема, защо...

Съгласувани са вече процедурите с министерствата, така че не очаквам спънки по тях, коментира областният управител въпрос за това очаква ли се административно забавяне по казуса.

Проектите ще струват около 60 млн. лв. “Всичко е осигурено и като финансиране, и като процедурен ред, и технология на действие.Остават ни процедури по ЗУТ и по ЗОТ, които трябва да обработим. “, уточни шефът на ВиК Бургас и добави, че всяка процедура може да бъде обжалвана пред съда.

Имаме две възможности за действие или по Закона за обществените поръчки или по Закона за защита от бедствени положения – обсъждаме с юристите на ВиК, кое е по-бързото и ефективно административно решение в момента. Ще вземем решение максимум другата седмица. Тогава трябва да стане ясно дали ще се обяви бедствено положение – ако е такова то ще е частично само за двете общини Поморие и Несебър, тъй като на тяхна територия са двата язовира, уточни областният управител на Бургас.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com