Събарянето на сарая на Доган: Странни събития в историята

17759
Събарянето на сарая на Доган: Странни събития в историята
Снимка: Да България

Поръчката за събаряне на две незаконни сгради в т. нар. "морски сарай на Доган" – една масивна триетажна и един обект за охрана, е увита в було от странности. Сега се оказва обжалвана от две фирми, които нямат строителна биография. Не са и сред поканените да участват в поръчката, обявена от областния управител на Бургас Пламен Янев. А за събаряне на сграда от калибъра на масивната триетажна сграда е нужно да са вписани в КСБ (Камарата на строителите в България) като правоимащи да изпълняват видове строителни и монтажни работи от пета група строежи.

Поредицата от странности

Първа поръчка с предмет "Премахване на незаконен строеж "Триетажна масивна сграда" и незаконен преместваем обект за охрана, находящи се в гр. Бургас, м. "Отманли", лесопарк "Росенец" е обявена на 8-ми ноември 2021 г. чрез събиране на оферти с обява. Прогнозната стойност е 56 800 лв. без ДДС. Не се явява нито един кандидат. Прекратяват я.

СНИМКА: ЦАИС ЕОП

За втори път управителят на област Бургас я пуска на 28-ми август 2023 година по същия законов механизъм. Прогнозната ѝ стойност е увеличена два пъти и половина - вече на 138 685 лв. без ДДС. Кандидати пак не се явяват и е прекратена: Бургас не може да намери желаещ да събори незаконни постройки в сарая на Доган

Третият опит е най-интересен. Тръгва на 3-ти октомври, но вече с покана до пет конкретни фирми. "Благоустройствени строежи" и "Чистота" са собственост на Община Бургас, а "Бургасинвест" ООД е на общините Бургас и Созопол. Другите две са частни: "Гейтлинг" ЕООД – Севлиево, е собственост на Павел Герасимов, а "Про Транспортер 2" ЕООД – София, е на Тоше Дудин.

Нито една от тях обаче не се е отзовала на поканата, отправена от областния управител на Бургас. Вместо тях оферти са подали непоканени, което е извън правилата. "Трансметал" ЕООД (Велинград) е с ценово предложение за събаряне на масивната триетажна сграда от 130 413 лв. без ДДС. "Дивато" ЕООД на Георги Минев от Китен оферира сумата от 131 260 лв. Съответно "Трансметал" е дало цена за премахване на павилиона за охрана 3210 лева, а "Дивато" – 3385 лв.: Желаещи да съборят незаконни строежи в сарая на Доган казаха колко пари искат

СНИМКА: Константин Бачийски

Междувременно обаче стана ясно, че решението, с което управителят на Бургас открива процедурата е обжалвано от две фирми. Оплакванията в Комисията за защита на конкуренцията са подадени на 9-ти и 10-ти октомври. Светкавично бързо – на 11-ти октомври, КЗК е образувала производство по тях.

Кои са жалбоподателите?

Едната фирма е "Иклима Тех" ЕООД. Регистрирана е плрез 2018 г. във Варна от Ивелина Георгиева, с 2 лева капитал и 8 осигурени лица в нея по последни данни. Основната ѝ дейност е отопление, климатизация, вентилация. Не е регистрирана в Камарата на строителите.

Втората е "Спарк Лайф" ЕООД. Създадена е през 2019 г. в София от Калин Кънчев, а от август 2021 г. е собственост на Николай Тилов. Капиталът ѝ е 100 лв., с 9 осигурени лица. Също не е вписана в Камарата на строителите.

В свой материал Bird.bg обвързва двете фирми с влияние от Велико Желев и Иван Мирински - две от най-известните имена в строителния бизнес в България. Преки връзки няма - Bird.bg пише за косвени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас ще бъде домакин на най-големия форум на креативната индустрия - ФАРА (СНИМКИ)

КТК „Ченгене скеле“ е супер предложение за предстоящите празнични дни

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com