Съветници влизат в комисията за избор на лаборатория за качеството на въздуха в Бургас

794
Съветници влизат в комисията за избор на лаборатория за качеството на въздуха в Бургас
Снимка: БГНЕС

Трима съветници влизат в комисията по избор на лаборатория, която да извършва непрекъснат мониторинг за качеството на въздуха в Бургас. Иновативното решение беше взето на последното заседание на местния парламент с пълно мнозинство – 44 гласа „за“, без „против“ и „въздържали се“.

Така тримата съветници, които са еколози по образование - Бойчо Георгиев (ГЕРБ), Радослав Петков (БСП) и Тодор Ангелов (МК „Коалиция АБВ за Бургас“), стават членове на комисия за провеждане на обществена поръчка. Тя ще е с предмет "Извършване на непрекъснат мониторинг на концентрацията на замърсителите в атмосферния въздух и изготвяне на пълен анализ на качеството на атмосферния въздух на територията на гр. Бургас". Предстои кметът на община Бургас Димитър Николов да я обяви.

Инициативен комитет за чист въздух ще съди ГРАО в Русе

На 1 март 2019 г. е внесена жалба от Инициативен комитет за провеждане на местен референдум за чист въздух в Административния съд срещу...

Всъщност градоначалникът беше вносител на предложението за избор на съветници, които да участват в комисията. На предишното заседание – от 27 ноември, пък Общинският съвет възложи на градоначалника да проведе въпросната процедура.

Със същото решение е определен краен срок не по-късно от 1 март тази година поръчката да се обяви.

Доколко обаче е редно общински съветници да бъдат членове на комисия за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки (ЗОП)? Справка в ЗОП и правилника за неговото прилагане показва, че липсва регламент за това. Думата „съветник“, респ. „съветници“ не е употребена в нито един от двата нормативни документа. Липсва регламент, липсва и практика за участието на общински съветници в тези комисии, в които се назначават по принцип нечетен брой членове със задължително участие на правист и експерт/и по предмета на възлаганата поръчка.

Това бе причина за Actualno.com да се обърне към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за разяснение с два въпроса – дали ще бъде законосъобразно проведена процедура по ЗОП, ако в комисията за избор на изпълнител със заповед на кмета бъдат включени общински съветници (за което ОбС е взел изрично решение); и ако отговорът на първия въпрос е положителен, как би трябвало да е структурирана комисията, за да не е порочно взетото от нея решение за избор на изпълнител?

Световната банка ни дава съвети как да се борим със замърсяването на въздуха и водите

Делегация на Световната банка начело с постоянния представител в България Фабрицио Дзарконе посети Велико Търново. В състава на делегац...

От КЗК ни отговориха, че нямат правомощия да изразяват правнообвързващи становища по отправени общи запитвания по прилагане на ЗОП извън производството по обжалване. Уточниха, че КЗК се произнася по законосъобразността на решенията, действията и бездействията на възложители, когато е сезирана с жалба от заинтересовани лица/участници в процедурите и след събиране и извършване на проучване на всички относими към въпроса доказателства по конкретната процедура и съответния обжалван акт.

Въпреки това дадоха принципна информация относно правните разпоредби, които предвиждат изисквания към състава на комисията – чл. 103, ал. 1 и ал. 2 от ЗОП и чл. 51 от Правилника за прилагането му.

„Съгласно тези норми комисията състои от нечетен брой лица, които не следва да са в конфликт на интереси с кандидат/участник в процедурата. Не съществува забрана за членове на помощния орган на възложителя да бъдат назначавани външни лица (които не са служители в организацията на възложителя). В последните случаи се сключва писмен договор с всяко от лицата, привлечени като председател или член на комисията“, пише още в отговора от КЗК.

Накратко казано, и общински съветници могат да бъдат назначавани в състава на комисиите по избор на изпълнител, стига с тях да бъде сключен съответният договор като външни експерти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com