Танцуващи роботи ще са една от атракциите в Бургаския университет

1907
Танцуващи роботи ще са една от атракциите в Бургаския университет
Снимка: Община Бургас

Танцуващи умни роботи, лазерен гравир, какво представлява 256 канален енцефалограф и новият суперкомпютър в лабораториите на новия Център за върхови постижения ще видят посетителите на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" по време на деня на отворени врати в събота.

Те са създадени по проекта по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ за изграждане на Център за върхови постижения „Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото“ (УНИТе) и бяха открити наскоро.  

Как РОБОТИТЕ изместват човешкия труд

Отминаха дните, когато имахме нужда или от пътеводители, които да препоръчват добри туристически места и най-добрите маршрути, или от а...

Умните роботи вече радват деца, възрастни и учени с възможностите си да комуникират, да решават казуси и дори да танцуват.  

В лабораторията „Интелигентни системи“ в екипът работи и тества идеите си във високотехнологична среда, оборудвана с хуманоидни роботи Robobuilder UXA-90, сензорен Dr. Robot Sputnik 3, манипулационен Robot Arm Mover4 и ново поколение компютърен хардуер и софтуер за разработване на системи с изкуствен интелект. С финансиране по проекта ще работи още едно звено в университета.

По проекта УНИТ-е са създадени четири лаборатории. Първата е по хетерогенни системи и реално време. "Това означава, че използваме различни апаратни платформи, с които работим. Примерно два телефона са с различен процесор, а ние искаме да ги синхронизираме и да направим най-добрия. За целта имаме една голяма машина. По-голяма е само тази на БАН. Предстои тук да вкараме нова". Това обясни проф. Станислав Симеонов, който е научен ръководител на проекта УНИТ-е.  

Втората лаборатория е за прототипиране и верификация. Идеята е да се създаде комплекс по прототипиране за партньор по проекта, включително и за хора от областта, които се интересуват от производство на малки серии на печатни платки.  

Роботи в американски и руски училища ще следят за оръжие у учениците

Руската компания „Промобот“, съвместно с американски дистрибутор и интегратор, е разработила робот, който ще може да открив...

Друга част от дейностите, които се развиват в лабораториите, е изкуственият интелект. Освен хуманоидните роботи, които танцуват, има и енцефалограм и вече се правят контакти с професор-невролог, с който да работят заедно в областта на изследване на човешкия мозък.  

В лабораториите има и големи машини – лазерен гравир. С допълнителните машини екипът се опитва да създаде цялостен продукт. Той може да се използва в промишлеността.  

По проекта е закупеното оборудване е на стойност около 415 хил. лева. за първата половина на 2021 г. Чака се ново за над 1 млн. лева.  

Проектът УНИТе (Университети за наука, информатика и технологии в е-обществото, BG05M2OP001-1.001-0004-C01) е с основна цел създаване на Център за върхови постижения в областта на информатиката и информационните и комуникационни технологии (ИКТ).

Роботите навлизат с рекордна скорост в икономиката

Компаниите в Северна Америка поръчаха рекорден брой роботи за първите девет месеца на тази година, опитвайки се да ускорят производство...

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и чрез нея, Европейският фонд за регионално развитие финансира одобрения бюджет от 29 781 882 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас призова да се дават идеи за изпълнение на плана за интегрирано развитие

Кметът на Бургас похвали двама първокласници (СНИМКА)

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас